Teken Basisbeginselen – Oefeningen

lijntjes tekenen

Als je goed wilt leren tekenen is het goed en duidelijk hanteren van een potlood of pen heel belangrijk. Omdat een goede duidelijke lijn belangrijk is om je idee goed op papier over te brengen. 

Elke vorm bestaat in de basis uit een lijn, een kromme, ellips of kubus. En als het een wat complexere vorm wordt krijg je een mengeling van deze vier. 

Wanneer je net begint zullen je lijnen niet mooi recht zijn omdat je de arm en hand nog moet trainen. Hieronder zal voor de lijn, kromme, ellips en kubus wat basis oefeningen geven welke je kunt gebruiken om jezelf op te warmen.

Deze kun je doen voordat je begint met je eigen tekening of wat ik wel is doe tussen door als er een stuk papier voor me ligt. 

“Ghosting” techniek

Het is misschien onnodig maar ik ga je toch uitleggen hoe je het beste een lijn of pen streep op papier kunt zetten. 

Je hand heeft drie bewegingsmogelijkheden, namelijk de pols, de elleboog en de schouder. Wanneer je deze onafhankelijk van elkaar gebruikt teken je een soort boog op papier. het is daarom belangrijk dat je als je een rechte lijn wilt tekenen de hele arm gebruikt. 

Als je een lange rechte lijn wilt zetten, til dan je hele arm op en houdt hem boven het oppervlak waarop je de lijn wilt zetten. 

Wat mij helpt is door de lijn in te denken op papier en je hand dit pad te laten volgen. Laat je potlood het papier nog niet raken. Herhaal de beweging 2 of 3 keer en zet dan de potlood op papier en probeer een rechte lijn te zetten waar je hem wilt hebben. 

Als het de eerste keer niet lukt, dan geeft dit niets. 

Je hersenen en spieren moeten zich opnieuw programmeren en dit kan soms wat tijd kosten. Naarmate je meer teken kilometers gaat maken zal dit vanzelf beter gaan. 

Het kan ook zijn dat je te snel de lijn wilt zetten en dat dit fout gaat. Het is belangrijk dat je een gecontroleerde lijn op papier zet welke je constant kunt herhalen is. Dus wees niet te snel en gebruik de tijd. 

tekenen - lijn

Teken oefeningen

Het merendeel van deze oefeningen komt uit het boek “How to Draw” van de auteur Scott Robertson. De oefeningen staan hieronder uitgelegd, mocht je een kopie van het boek te pakken kunnen krijgen is het zeker een aanrader.

Lijn

Als oefening pak je een gewoon A4 vel en je kunt daar met de pen random wat punten op zetten. Probeer hierbij de “ghosting” techniek uit die hierboven benoemd is. 

Als je de pen op papier zet probeer controle over de pen te houden. Geef geleidelijk meer druk en laat aan het einde van de lijn ook langzaam de pen weer van het papier komen. 

Zo krijg je een lijn welke dun-dik-dun is, dit is handig omdat je jezelf hiermee traint om later bijvoorbeeld mooie fijne  details in je tekening kunt aanbrengen. 

Wanneer je positie voor het papier onaangenaam is, draai dan het papier gerust onderste boven. Het gaat ten slotte uiteindelijk om die mooie tekening en niet hoe je deze lijn op papier gezet hebt, als die lijn er uiteindelijk maar komt.

Voor de afbeelding voor de lijn zie hierboven

Kromme

Hetzelfde kunnen we doen bij de kromme, zet wat punten op papier en gebruik de hele arm om met een vloeiende lijn alle punten in het vakje met elkaar te verbinden. Probeer dit in een vloeiende beweging te doen en neem de tijd.

Al hoewel dit makkelijke oefeningen lijken heb ik hier ook nog steeds moeite mee. Strakke lijnen tekenen is een vaardigheid welke net als elke sport bijgehouden moet worden door te blijven trainen.

 

tekenen - kromme

In bovenstaande afbeelding heb ik het mijzelf lastig gemaakt door de punten te dicht bij elkaar te zeggen en je ziet dat niet alle punten verbonden zijn.

Een veel gemaakte fout is geen vloeiende beweging maken, of de pen van het papier halen en de kromme tekenen met korte lijntjes. Probeer dit te voorkomen en probeer een gecontroleerde vloeiende lijn op papier te zetten.

Ellips

Wanneer je er op let zul je meer ellipsen in alle dagelijkse objecten zien dan je wellicht denkt. Zoals ik in basisvormen al heb uitgelegd moet je gaat stapelen met de verschillende basisvormen.

Een van de basisvormen is de cilinder en deze kun je in ontelbaar veel posities tegenkomen. Ondersteboven gekanteld of wellicht dwars het maakt allemaal niet uit. Wanneer je een cilinder in een andere positie ziet dan vertaald de bovenkant zich altijd in een ellips.

Ook kun je de ellips gebruiken om een landschap mee te vullen, zoals hieronder aangegeven.

tekenen - ellips

De ellips heeft een major as, minor as [vector] en een breedte. De minor as steekt eigenlijk als een pijl of vector recht door de cilinder heen, zoals hierboven rechts aangegeven.

De minor as is belangrijk omdat het vlak van de ellips altijd loodrecht op de vector staat. Let hier dus op als je een rechte cilinder wilt tekenen, wanneer het perspectief iets anders is kan dit een handvat zijn om te controleren of de cilinder goed getekend is.

basisbeginselen - ellips oefeningen

Hierboven zijn twee oefeningen aangegeven die je kunt gebruiken om ellipsen te tekenen.

  1. Teken de vector van een cilinder en probeer hier de ellips loodrecht op te tekenen. Probeer de vector in het midden van de ellips te houden, ook is het belangrijk dat de ellips symmetrisch is.Varieer de dikte en corrigeer de ellips met een rode fineliner als je ergens een fout hebt gemaakt. Toen ik begon met tekenen gebruikte ik een ellipsen sjabloon om mijn ellipsen te corrigeren.
  2. Omdat Ellipsen in de werkelijkheid in perspectief zichtbaar zijn, is het handig om dit ook te oefenen. Teken eerst een vlak in perspectief  en probeer deze dan te vullen met verschillende ellipsen. Varieer de groottes van de vlakken en teken hier wellicht meerdere ellipsen van verschillende diktes.

Kubus

En dan hebben we als laatste de kubus, deze is net zoals de ellips in veel posities waar te nemen. Een kubus of doos tekenen is eigenlijk allemaal hetzelfde alleen de hoogte, lengte of breedte is wat anders.

Als je meer wilt weten over hoe de kubus zich in de ruimte bevind, raad ik je aan om het stuk over perspectief te lezen. Hierin is namelijk de kubus gebruikt om het concept over perspectief duidelijk te maken.

Echter de informatie over hoe je een kubus of doos moet tekenen is nog niet voorbij gekomen.

In onderstaand voorbeeld kijken we tegen de onderkant van de kubus aan. Hierdoor heeft hij 3 verdwijnpunten en we moeten hiermee dus ook rekening houden. Om de vorm geloofwaardig over te laten komen moeten we de lijnen naar het verdwijnpunt toe tekenen. Het is voor andere anders direct zichtbaar dat er iets niet aan de vorm klopt.

  1. Zet een rechte lijn, bijvoorbeeld van boven naar beneden. Deze geeft in dit geval de hoogte van de vorm aan.
  2. In tegenstelling tot veel mensen, houdt ik ervan om de diepte as en lengte as aan te geven.
  3. Als volgt teken ik de parallellen van bijvoorbeeld de horizontale lijnen. Controleer goed of de lijnen naar het verdwijnpunt toe getekend zijn.Het verdwijnpunt is normaal niet zichtbaar, wanneer je het prettig vind om een verdwijnpunt op papier te hebben zet dan een lichte stip met potlood op papier.
  4. En ten slotte sluit de kubus en maak er één geheel van.

tekenen - kubus

 

1 thought on “Teken Basisbeginselen – Oefeningen”

Leave a Comment