Realistische Beer leren tekenen | Hobbytekenen.nl

Beer leren tekenen
Beer leren tekenen

Een beer spreekt tot ieders verbeelding het zijn grote landzoogdieren welke grote bekendheid kennen. Bijvoorbeeld een ijsbeer kan wel tot 800 kg wegen.

De meeste beren zijn alles eters omdat ze het niet kunnen veroorloven om veel keuzes te maken. Omdat ze zo groot zijn verbranden ze veel waardoor ze veel moeten eten.

Heel lang geleden hebben we in nederland ook beren gehad, alleen toen er mensen kwamen wonen hebben we de beren weggejaagd. Gelukkig leven er nog wel beren in oost europa, maar zijn deze relatief zeldzaam.

Veel culturen zien het dier als symbool van sterkte en macht. En om eerlijk te zijn heeft de beer dit ook wel verdiend.  

Maar genoeg informatie over deze mooie dieren, we gaan ze tekenen. Want dat is namelijk nog veel leuker.

In dit voorbeeld heb ik de bruine beer genomen omdat ik dit een prachtig dier vind welke hoog op zijn poten staan en grote oren heeft.

Alle soorten hebben dezelfde bouw en anatomie en als door een anatomie studie te maken kunnen we bestuderen hoe we het dier moeten tekenen. 

Bruine Beer Anatomie

Bruine beer anatomie tekenen
Bruine beer anatomie tekenen

Alle beren hebben dezelfde spiergroepen en door een anatomie studie te maken, krijg ik meestal een goed idee over hoe ik een beer kan versimpelen naar zijn meest essentiële basis vormen. 

Door de botstructuur en de spiermassa te bestuderen zie je dat het beer een solide dier is met compacte vormen bij elkaar. Maar laat je niet misleiden wat hij kan hard rennen.

De exacte anatomie hoef je niet te kennen, het gaat er meer om dat je uiteindelijk een idee krijgt over hoe je het dier op papier kunt zetten. 

Als een beer in zijn wintervacht staat zijn de spieren moeilijker te zien omdat deze ontzettend veel vacht heeft. Dus ga alleen opzoek naar de primaire vormen.

Je ziet in de afbeelding het skelet met daaronder alle belangrijke spiergroepen.

In de studie die onder het skelet weergegeven is heb ik geprobeerd om schaduwwerking te creëren. Zo wordt namelijk de beer meer vertaald in grote vormen en vlakken, doordat je meer diepte kunt zien.

Het hoeft geen perfecte anatomie tekening te zijn maar als de grove lijnen en proporties maar kloppen.

Want daarna kunnen we makkelijker een realistische beer op papier zetten.

Beer tekenen | Stap-voor-stap

Wanneer je een grof idee hebt over de anatomie, ben je klaar om te beginnen met het tekenen van de beer. Het is belangrijk dat je de essentie op papier kunt zetten. 

Als je de beer tekent begin altijd eerst met de grote vormen en werk langzaam naar de details toe. Zoals hieronder in de stappen is weergegeven. 

Wanneer je tekenaars uit het hoofd ziet tekenen, betekent het dat zij meerdere stappen in hun hoofd kunnen overslaan.

Ik heb deze afbeeldingen gemaakt in photoshop voor de duidelijkheid op deze website. 

Ik raad je aan om met een HB-potlood te beginnen en hierbij kun je jouw schetsboek of een gewoon stuk papier gebruiken. Als volgt kan je bijvoorbeeld vanaf Stap 3 overstappen op een 2B of zelfs 4B potlood.

Als je echt net begint en je wilt een goed teken set hebben raad ik het volgende aan:

Grafiet potloden; Deze set van fabel castell is zeer goed, in deze etui zitten meerder zachtheden of hardheden. Het is goed om voor jezelf de verschillende hardheden uit te testen.
Kleurpotloden; beginner/ gevorderde; Bruynzeel kleurpotloden zijn zeer goed voor de beginnende tekenaar.
Kleurpotloden professioneel: Polychromes zijn de beste kleurpotloden die ik heb en heb kunnen vinden. Het lood bestaat uit olie basis wat prachtige volle kleuren afgeeft.
Schetboek: Dit Canson boek heb ik altijd op tafel liggen. Het A3 formaat wat groot genoeg is voor gewoon eindeloos schetsen, ook is het papier niet helemaal wit wat ik wel prettig vind.

Wanneer je niet tevreden bent over een lijn, gum hem gerust uit. We zijn allemaal leerlingen en schaam je niet om jezelf te corrigeren als je de lijn niet mooi vind.

Stap 1 | Vloeiende lijnen en grote vormen

Beer tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen
Beer tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen

Eigenlijk zijn alle stappen op deze website bijna hetzelfde, het is belangrijk dat je van groot naar klein werkt. 

Dus je probeert altijd eerst de essentie of de karakter van het dier op papier te zetten doormiddel van vloeiende en organische lijnen te tekenen.

Daarna concentreer ik me altijd in secties op het hoofd, de nek, schouders, buik en poten. De volgorde hiervan maakt eigenlijk weinig uit en ik begin bij het hoofd en doe de poten als laatste.

Jij kunt ook bijvoorbeeld van het hoofd naar achteren werken, hierbij kun je de poten halverwege al doen.

Doe wat werkt voor jou. 

Stap 2 | Constructie van grote vormen

Beer tekenen | Constructie basisvormen
Beer tekenen | Constructie basisvormen

Deze stap is voor het grotendeels denkbeeldig, ik probeer mijzelf de grote vormen in te beelden. Meestal probeer ik mijn tekening simpel te houden en wil ik deze grote vormen niet in mijn tekening hebben. 

Als je het indenken lastig vind dan zou ik zeker de essentiële vormen in je tekening zetten. 

De meest hulpvolle vorm voor mijzelf vind ik de sleutelsteen vorm bij de schouders.Je hebt dan een goede basis om de poten neer te zetten.

Stap 3 | Hoofd en nek

Beer tekenen | Hoofd en nek
Beer tekenen | Hoofd en nek

Wanneer je de essentie op papier hebt, kunnen we stap voor stap over de grote vormen heen tekenen. 

Ik deel mijn onderwerp altijd in secties op, bij dieren is dit namelijk hoofd, nek, schouders, buik en poten. 

Ik begin bij de ogen en de neus, dit zijn voor mij belangrijke kenmerken omdat deze de proportie van het hoofd bepalen. Als deze kloppen dan schets ik de oren en de rest van het hoofd op papier. 

Het is belangrijk dat je tussen en om de grote vormen heen tekent. je probeert alleen de suggestie te wekken met minimale lijnen. Zoals je boven kunt zien probeer ik alleen de suggestie van vacht te tekenen.

Wat bij het beer opvalt zijn de grote neus en beweegbare lippen. Een beer moet namelijk goed kunnen ruiken om eventuele voedsel bronnen op te sporen.

De flexibele lippen zijn handig als het dier besjes vanuit de doornstruik moet halen. Ze hebben geen handen dus dit is een goed alternatief.

We werken ons daarna een weg verder naar beneden en proberen ook de anatomie van het beest te volgen. Een beer heeft weinig dus ik hoef daarom bijna geen vacht te tekenen. Daarom gebruik ik strakke lijnen.   

Stap 4 | Schouders en Lijf

Beer tekenen | Schouders en Buik
Beer tekenen | Schouders en Buik

Probeer nog steeds in grote vormen te denken en laat je niet afleiden door de details. Je zult merken dat hoe simpeler de tekening hoe prettiger het is om naar te kijken. 

Beren zijn dieren welke heel groot en zacht overkomen, en probeer dit ook te vertalen in je tekening.

Als ik de lijnen van de schouder en het lijf zet probeer ik over de denkbeeldige vormen en lijnen van stap 1 en 2 te tekenen. 

Dus probeer grote vloeiende lijnen te maken, over de schouder spieren golvend naar de heup.

Stap 5 | Poten en details

Beer tekenen | Poten en details
Beer tekenen | Poten en details

De poten kunnen wat complex zijn omdat de voeten lastig kunnen overkomen. Probeer goed de anatomie voor te stellen en dit te versimpelen naar de structuur die je ziet.

Als je bovengenoemde stappen hebt gevolgd dan zul je zien dat het langzaam op een beer begint te lijken.

Wanneer je niet tevreden bent met de tekening, gum gerust het mislukte gedeelte uit en ga dan een paar stappen terug.

De tekening is namelijk de fundatie waarop je de details en toonwaardes/ kleur verder opbouwt.

Stap 6 | Toon en kleur

Beer tekenen | Poging
Beer tekenen | Poging

Ik heb in het laatste voorbeeld de beer nog wat kleur gegeven. Dit heb ik eigenlijk alleen gedaan omdat ik het leuk vond om te doen. En met kleur wordt alles net even wat vrolijker.

Als je het beer realistisch wilt laten overkomen moet je erop letten het beer niet 1 kleur heeft. Er zit altijd lichte toon variatie in of de kleur saturatie is net even anders.

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, staat er nu een beer op je tekening. Wellicht ben je er nog niet tevreden over, maar dit gaat goed komen als je blijft oefenen.

Tekenen is een vaardigheid die tijd kost, hetzelfde als elk ander vak. Onthoudt dat tekenen maar een hobby is en probeer er vooral veel plezier aan te beleven.

Verdere stappen

Gefeliciteerd als je bovenstaande stappen hebt gevolgd kun je nu dit dier tekenen. Blijf vooral oefenen want zo wordt je vanzelf beter.

Mocht je het nog lastig vinden om het stappenplan te volgen, kijk dan even onder het kopje basisbeginselen. Hierin leg ik uit wat je moet weten om een goede tekenaar of schilder te worden.

Om de dieren anatomie goed te bestuderen raad ik het boek ‘Animal Anatomy for Artists‘ Dit boek heb ik namelijk ook gebruikt voor bovenstaand voorbeeld. En naast honden staan er nog veel meer dieren in.

Veel succes!!

1 thought on “Realistische Beer leren tekenen | Hobbytekenen.nl”

Leave a Comment