Boekreview | How to draw van Scott Robertson

boek cover how to draw
boek cover how to draw

Het boek How to draw by scott robertson is niet het standaard stap voor stap tekenboek. Dit boek biedt veel meer dan de basis introductie.  

Dit is een boek wat als naslag werk gebruikt kan worden voor zowel de beginnende als gevorderde tekenaar. 

Naast de vele heldere voorbeelden die het boek biedt. Bevinden er zich in het boek ook links naar video tutorials welke een mooie balans geven in het boek. En de ruim 19 uur aan video’s is de boek prijs al waard. 

Zoals de titel al weergeeft is het een engelstalig boek, wat wellicht voor sommige mensen een beperking kan zijn. Is het toch een boek wat iedereen op zijn boekenplank moet hebben.

Boek inhoud

Om een goed indee te krijgen wat het boek te bieden heeft kun je het beste in de inhoudsopgave kijken. 

En als we de inhoudsopgave dan openslaan, krijgen we de volgende hoofdstukken te zien. 

01 Drawing materials and skills (Tekenmaterialen en oefeningen)
02 Perspective terminology (Perspectief basis)
03 Perspective drawing techniques (Perspectief teken technieken)
04 Creating grids (Hulp Roosters tekenen)
05 Ellipses and Rotations (Ellipsen en rotaties)
06 Working with volume (Werken met volumes)
07 Drawing environments (Werelden tekenen)
08 Drawing aircrafts (Vliegtuig tekenen)
09 Drawing Wheeled vehicles (Landvoertuigen tekenen)
10 Sketching styles and mediums (Teken stylen en mediums)

Achter de hoofdstukken heb ik een grove vertaling in het nederlands gegeven. 

Je kunt zien dat het boek langzaam het tempo opbouwt, er worden algemene materialen en terminologie besproken. 

Wat van waarde is, zijn de basis oefeningen welke een goede basis leggen voor de hand oog coordinatie. 

Als je de basis over perspectief op deze website hebt gelezen zul je niet veel nieuwe informatie over terminologie tegenkomen. De basis perspectief technologie wordt in het boek herhaald en soms van een andere hoek benaderd. .

Vanaf hoofdstuk 03 begint het pas echt leuk te worden, je leert nu de technieken die je in de rest van het boek zult toepassen. 

Je gaat dieper op de materie in, over hoe je ellipsen en volumes kunt gebruiken om vliegtuigen en andere denkbeeldige voertuigen kunt leren tekenen in goed perspectief.  

In de laatste vier hoofdstukken is er lichte gebrek aan praktische informatie. Maar dit geeft juist de uitdaging om jezelf te motiveren zelf studies te doen en jezelf tijd gunnen om door het boek heen te werken. 

De leercurve kan soms wat extreem zijn, maar ik raad je dan aan om wat zelfstudies te doen zodat het onderwerp of de oefening die uitgelegd wordt helemaal eigen wordt.

Doelgroep

Dit boek is een boek wat “perspectief tekenen” en “constructie tekenen” samenbrengt. Wat het boek ook aangeeft is dat het wellicht verstandig is om een tweede perspectief boek erbij te kopen omdat How to draw niet de hele lading dekt.

How to draw geeft een heel breed concept over het tekenen in correct perspectief. Maar is niet het boek wat jouw dit stap-voor-stap in de praktijk leert. 

Ik heb dit boek gekocht toen ik net begon met tekenen en ik verwachtte dat dit boek in 10 hoofdstukken mij een geweldige tekenaar zou maken. 

Maar de leercurve tussen de hoofdstukken is veel te groot, echter ben ik het boek zeer gaan waarderen als naslag werk. 

How to draw is een boek wat je van tijd tot tijd uit de kast haalt en bestudeert. En telkens als je het boek opent zal je net een stukje kennis tegenkomen wat jouw net even verder kunt helpen.

Dit boek bevat een grote leercurve wat je niet in een paar weken of maanden zult bereiken. Echter het is een fantastisch boek om te hebben en als je gemotiveerd bent om goed te leren tekenen. 

In het boek wordt bijvoorbeeld geen anatomie, portret of dieren tekenen behandeld. Het boek is ook meer gericht of concept artists en het realistich tekenen van objecten, landschappen en vliegtuigen of land

voertuigen. 

Toch raad ik het boek zeker aan omdat de onderliggende filosofie en de manier van werken je een betere tekenaar kunt maken. 

Zelf als je het boek maar een korte periode bestudeerd kun je de opgedane vaardigheden toch weer meenemen in het tekenen van portretten of andere teken vormen. 

Dan is dit het boek How to Draw van Scott Robertson zeker een boek voor jou. 

Leave a Comment