Realistische Giraf Tekenen in 7 stappen

Giraf leren tekenen
Giraf leren tekenen

Giraffen zijn de langste dieren op de Afrikaanse savanne, je herkent ze vast aan de lange nek en poten.

Deze lange nek hebben ze om bij hoge bladeren te komen waar andere beesten niet gemakkelijk bij kunnen. Met de lange tong kunnen ze de bladeren van de boom afplukken.

Daarnaast kunnen giraffen ontzettend hard rennen en kunnen ze ontzettend ver kijken. Dit is natuurlijk heel handig om eventuele leeuwen voortijdig te spotten.

Giraffen vind ik lastig om te tekenen omdat de proporties van de nek en poten ver van het lichaam af staan. Maar door goed te meten kan je de proporties goed op papier krijgen.

Ik zeg niet dat het makkelijk is om giraffen te tekenen, wellicht zal jouw eerste tekening er niet helemaal goed uitzien. Maar dit geeft niets omdat mijn eerste giraf ook niet mooi was, en ik beloof je dat ik nog steeds geen professionele dieren tekenaar ben.

Het belangrijkste voor mij is dat ik het leuk vind om te doen, teken is voor mij een leuke hobby en een mogelijk voor goedkope ontspanning. 

Hieronder leg ik uit hoe je een giraf kan tekenen. Dit is gebaseerd om mijn ervaring en stappenplan.  

Zoals altijd beginnen we met het tekenen van de grote basisvormen in combinatie met vloeiende lijnen, waarna we deze steeds meer raffineren. Maar ik begin natuurlijk altijd eerst met de anatomie.

Giraffen Anatomie

De meeste online tutorials geven de juiste stappen weer, maar het gat tussen deze stappen is vaak te groot voor een beginner (voor mij ook trouwens). Dit komt merendeel doordat er niet verteld wordt om een anatomie studie te doen van een giraf.

Een anatomie studie is heel belangrijk omdat je dan precies weet hoe een giraf of andere aap is opgebouwd. 

Kunstenaars en tekenaars maken vaak een grove anatomie studie om te zien hoe een giraf in elkaar zit.

Ik merk namelijk als ik een dier teken wat ik nog niet ken en ik begin te tekenen dat ik tegen allemaal obstakels aan loop. “Hoe loopt het dier?”, “wat zijn de bewegingsvrijheden? of “wat doen die vormen daar?” en zo zijn er nog ontelbaar veel vragen waar ik het antwoord niet op heb voordat ik begin met tekenen.

Wanneer ik het dier uitvoerig bestudeer dan krijg ik een beter beeld over hoe deze is opgebouwd. Je gaat zien wat er onder de huid gebeurd, de spieren en botten maken het dier tot een prachtige machine.

Anatomie Giraf Studie
Anatomie Giraf Studie

Hierboven vind je mijn uitgewerkte studie voor het skelet en de spieren. Giraffen zijn ontzettend mooie dieren welke prachtig in elkaar zitten.

In de studie die naast het skelet weergegeven is heb ik geprobeerd om schaduw werking te creëren. Zo wordt namelijk het dier meer vertaald in vlakken en vormen.

De exacte anatomie hoef je echt niet te kennen, het gaat er meer om dat je uiteindelijk een idee krijgt over hoe je het dier op papier moet zetten. Je tekening krijgt uiteindelijk veel meer leven als de grove basisvormen kloppen.

Dit heeft alles te maken met dat iedereen wel eens een giraf heeft gezien en onderbewust weet hoe deze eruit ziet. Wanneer jij dan een realistische aap wilt tekenen en de proporties of anatomie niet helemaal kloppen dan zullen mensen doorhebben dat er wat mis is aan de tekening. Zelfs als ze deze fout niet kunnen thuis brengen.

Het hoeft daarom geen perfecte tekening te zijn maar de grove lijnen schetsen of proporties kan al een hoop helpen.

Giraf tekenen | stap voor stap

Wanneer je een grof idee hebt over de anatomie, ben je klaar om te beginnen met het tekenen van de giraf. Als ik een dier wil tekenen, probeer ik altijd de essentie op papier te krijgen.

Je werkt van groot naar steeds kleiner, het is een proces of stappenplan wat constant terug komt. Wanneer je tekenaars uit het hoofd ziet tekenen betekent het dat zij meerdere stappen in hun hoofd kunnen overslaan.

Ik heb deze afbeeldingen gemaakt in photoshop voor de duidelijkheid op deze website. Ik raad je aan om met een HB-potlood te beginnen en in je schetsboek of een stuk papier en bijvoorbeeld vanaf Stap 4 overstappen op een 2B of 4B potlood.

Als je echt net begint en je wilt een goed teken set hebben raad ik het volgende aan:

Grafiet potloden; Deze set van fabel castell is zeer goed, in deze etui zitten meerder zachtheden of hardheden. Het is goed om voor jezelf de verschillende hardheden uit te testen.
Kleurpotloden; beginner/ gevorderde; Bruynzeel kleurpotloden zijn zeer goed voor de beginnende tekenaar.
Kleurpotloden professioneel: Polychromes zijn de beste kleurpotloden die ik heb en heb kunnen vinden. Het lood bestaat uit olie basis wat prachtige volle kleuren afgeeft.
Schetboek: Dit Canson boek heb ik altijd op tafel liggen. Het A3 formaat wat groot genoeg is voor gewoon eindeloos schetsen, ook is het papier niet helemaal wit wat ik wel prettig vind.

Wanneer je niet tevreden bent over een lijn, gum hem gerust uit. We zijn allemaal leerlingen en schaam je niet om jezelf te corrigeren als het je niet zint.

Stap 1 | Vloeiende lijnen en grote vormen

Giraf tekenen stap 1 | Grove schets
Giraf tekenen stap 1 | Grove schets

Begin met grote vormen en vloeiende lijnen om de essentie op papier te krijgen. Ik begin meestal bij het hoofd en zet een centerlijn over het hoofd voor de snuit en ogen. Als volgt zet ik een cirkel om de grote van het lijf te schatten, wanneer dit klopt zet ik een paar constructielijnen om de assen van de schouders en heup te schatten.

Naarmate je meer teken ervaring krijgt gaan deze stappen automatisch, ik denk altijd van kop naar kont. Denk in vormen als hoofd, nek, schouder, buik en poten. En zo heb ik ook de stappen opgebouwd voor dit voorbeeld.

Stap 2 | Constructie basisvormen

Giraf tekenen stap 2 | Constructie basisvormen
Giraf tekenen stap 2 | Constructie basisvormen

Deze stap is voor een groot deel denkbeeldig, deze basisvormen zijn belangrijk omdat je zometeen vanaf stap 3 over en om de vormen heen tekent. Hierbij probeer je de essentie van de vloeiende lijnen in acht te nemen.

Denk bij deze stap in grove hoekige vormen, hierdoor is het makkelijker om de tonaliteit van de tekening te bepalen door de regels van het licht toe te passen.

Stap 3 | Hoofd en Nek

Giraf tekenen stap 3 | Hoofd en Nek
Giraf tekenen stap 3 | Hoofd en Nek

Zoals ik al eerder noemde begin ik meestal bij de kop en werk dan naar de kont toe.

Vergeet niet de vormen van het hoofd te visualiseren van stap 2 en je referentie foto. Je ziet ook dat ik bij de vacht niet alle haren teken maar eerder de suggestie van haar neer zet.

Ook probeer lijn variatie te tekenen, bijvoorbeeld wanneer ik het neusgat helemaal rond teken lijkt deze zich niet meer in een driedimensionale ruimte te bevinden.

En onthoudt je tekent om en over de grote vormen heen, focus je nog niet op de details. Proportie en verhoudingen zijn op dit moment het belangrijkst.

Stap 4 | Schouders en Lijf

Giraf tekenen | stap 4 Schouders en Lijf
Giraf tekenen | stap 4 Schouders en Lijf

Als de hoofd en nek getekend zijn kunnen we verder met de het lijf en de schouders. Zoals ik eerder had aangegeven is het belangrijk om de essentie op paier te zetten en je niet te veel te focussen op de kleine details, denk van groot naar klein. 

Probeer vooral organisch te tekenen, ik bedoel hiermee dat niet alles zo strak hoeft te zijn zoals de basisvormen. Bijna niets in het leven is perfect symmetrisch en als je dit wel zo tekent kan je tekening raar overkomen.

Stap 5 | Poten en Staart

Giraf tekenen | Stap 5 Poten en Lijf
Giraf tekenen | Stap 5 Poten en Staart

Het zelfde doen we bij de buik en rug, bij het haar van de staart moet je er op letten dat je niet elke haartje apart tekent. Je wilt alleen de suggestie van haar tekenen. 

En houdt goed de anatomie en proporties in de gaten.

Stap 6 | Details

Giraf tekenen | Stap 6 Details
Giraf tekenen | Stap 6 Details

Als de proporties en de anatomie ongeveer klopt kunnen we de vloeiende lijnen van stap 1 uit wissen. Hierna kunnen we bijvoorbeeld de vlekken en andere details van de giraf toevoegen.

Stap 7 | Details en Toon

Giraf tekenen | Stap 6 Kleur en schaduw
Giraf tekenen | Stap 7 Kleur en schaduw

En als laatste kun je er wellicht kleur en schaduw toevoegen.

Ik heb deze afbeelding in photoshop gemaakt om duidelijk de stappen weer te geven. Jouw tekening zal er dus niet geheel zo uitzien. Wanneer jij toon of schaduw wilt aangeven kun je dit doen met grafiet potlood/ houtskool of kleurpotloden.

Ik hanteer altijd als vuistregel: “Meer toon of schaduw is meer lijn” je kunt zo dus de regels van het licht simuleren. Houd dus ook de toonwaarde in de gaten die je wilt hebben als je arceert en plan dus ook je tekening. 

Verder stappen

Gefeliciteerd als je bovenstaande stappen hebt gevolgd kun je nu giraffen tekenen. Blijf vooral oefenen want zo wordt je vanzelf beter.

Mocht je het nog lastig vinden om het stappenplan te volgen, kijk dan even onder het kopje basisbeginselen. Hierin leg ik uit wat je moet weten om een goede tekenaar of schilder te worden.

Om de dieren anatomie goed te bestuderen raad ik het boek ‘Animal Anatomy for Artists aan van Eliot Goldfinger‘ Dit boek heb ik namelijk ook gebruikt voor bovenstaand voorbeeld. En naast paarden anatomie staan er nog veel meer dieren in.

Veel succes en nog belangrijker veel plezier.

6 thoughts on “Realistische Giraf Tekenen in 7 stappen”

  • Beste Fiene,

   Leuk om te horen, tekenen is ook ontzettend leuk en je bent er nooit te oud (of te jong) voor.

   Veel tekenplezier geweest.

   Gr. Pieter

   Reply

Leave a Comment