Realistische Gorilla leren tekenen | Hobbytekenen.nl

Gorilla tekenen stap voor stap
Gorilla tekenen stap voor stap

Gorilla’s zijn grote imposante apen, welke voorkomen in het regenwoud van midden afrika. In verschillende dierentuinen in nederland zijn ze ook te bezichtigen, wat zeker de moeite waard is. 

De leider krijgt op den duur een zilvere rug en kan door op zijn borst te kloppen zijn dominantie binnen de groep duidelijk maken. 

Gorilla’s vind ik lastig te tekenen omdat deze erg op mensen kunnen lijken. En net zoals het menselijke figuur heeft deze veel complexe vormen. 

Wat het wellicht iets makkelijker maakt is de vacht die de gorilla heeft, hierdoor is niet elke vorm zichtbaar en kun je met de “illusie” van vacht al gauw je doel bereiken.

Ik zeg niet dat het hierdoor makkelijker is om gorilla’s te tekenen, wellicht zal jouw eerste tekening er niet helemaal goed uitzien. Maar dit geeft niets omdat mijn eerste gorilla ook niet mooi was, en ik beloof je dat ik nog steeds geen professionele apen tekenaar ben.

Het belangrijkste voor mij is dat ik het leuk vind om te doen, en blijf vooral veel oefenen. 

hieronder leg ik uit hoe je een gorilla kan tekenen. Dit is gebaseerd om mijn ervaring en stappenplan.  

Zoals altijd beginnen we met het tekenen van de grote basisvormen in combinatie met vloeiende lijnen, waarna we deze steeds meer raffineren. Maar ik begin natuurlijk altijd eerst met de anatomie.

Anatomie

De meeste online tutorials geven de juiste stappen weer, maar het gat tussen deze stappen is vaak te groot voor een beginner (voor mij ook trouwens). Dit komt merendeel doordat er niet verteld wordt om een anatomie studie te doen van een paard.

Een anatomie studie is heel belangrijk omdat je dan precies weet hoe een gorilla of andere aap is opgebouwd. 

Kunstenaars en tekenaars maken vaak een grove anatomie studie om te zien hoe een gorilla in elkaar zit.

Ik merk namelijk als ik een dier teken wat ik nog niet ken en ik begin te tekenen dat ik tegen allemaal obstakels aan loop. “Hoe loopt het dier?”, “wat zijn de bewegingsvrijheden? of “wat doen die vormen daar?” en zo zijn er nog ontelbaar veel vragen waar ik het antwoord niet op heb voordat ik begin met tekenen.

Wanneer ik het dier uitvoerig bestudeer dan krijg ik een beter beeld over hoe deze is opgebouwd. Je gaat zien wat er onder de huid gebeurd, de spieren en botten maken het dier tot een prachtige machine.

Anatomie_Gorilla Tekenaar studie
Anatomie_Gorilla Tekenaar studie

Hierboven vind je mijn uitgewerkte studie voor het skelet en de spieren. Het meest opvallende vind ik de gelijkenis met de mens.

Het is een prachtig dier welke bijna geheel uit spieren bestaat. Dit is best wonderlijk als je nagaat dat gorilla’s niet veel doen anders dan eten. 

In de studie die onder het skelet weergegeven is heb ik geprobeerd om schaduw werking te creëren. Zo wordt namelijk het dier meer vertaald in vlakken en vormen.

De exacte anatomie hoef je echt niet te kennen, het gaat er meer om dat je uiteindelijk een idee krijgt over hoe je het dier op papier moet zetten. Je tekening krijgt uiteindelijk veel meer leven als de grove basisvormen kloppen.

Dit heeft alles te maken met dat iedereen wel eens een gorilla heeft gezien en onderbewust weet hoe deze eruit ziet. Wanneer jij dan een realistische aap wilt tekenen en de proporties of anatomie niet helemaal kloppen dan zullen mensen doorhebben dat er wat mis is aan de tekening. Zelfs als ze deze fout niet kunnen thuis brengen.

Het hoeft daarom geen perfecte tekening te zijn maar de grove lijnen schetsen of proporties kan al een hoop helpen.

Gorilla tekenen | stap voor stap

Wanneer je een grof idee hebt over de anatomie, ben je klaar om te beginnen met het tekenen van gorilla of andere apen. Als ik een dier wil tekenen, probeer ik altijd de essentie op papier te krijgen.

Je werkt van groot naar steeds kleiner, het is een proces of stappenplan wat constant terug komt. Wanneer je tekenaars uit het hoofd ziet tekenen betekent het dat zij meerdere stappen in hun hoofd kunnen overslaan.

Ik heb deze afbeeldingen gemaakt in photoshop voor de duidelijkheid op deze website. Ik raad je aan om met een HB-potlood te beginnen en in je schetsboek of een stuk papier en bijvoorbeeld vanaf Stap 4 overstappen op een 2B of 4B potlood.

Als je echt net begint en je wilt een goed teken set hebben raad ik het volgende aan:

Grafiet potloden; Deze set van fabel castell is zeer goed, in deze etui zitten meerder zachtheden of hardheden. Het is goed om voor jezelf de verschillende hardheden uit te testen.
Kleurpotloden; beginner/ gevorderde; Bruynzeel kleurpotloden zijn zeer goed voor de beginnende tekenaar.
Kleurpotloden professioneel: Polychromes zijn de beste kleurpotloden die ik heb en heb kunnen vinden. Het lood bestaat uit olie basis wat prachtige volle kleuren afgeeft.
Schetboek: Dit Canson boek heb ik altijd op tafel liggen. Het A3 formaat wat groot genoeg is voor gewoon eindeloos schetsen, ook is het papier niet helemaal wit wat ik wel prettig vind.

Maar natuurlijk gewoon papier en potloden die je nog ergens hebt liggen kunnen het net zo goed doen. 

Wanneer je niet tevreden bent over een lijn, gum hem gerust uit. We zijn allemaal leerlingen en schaam je niet om jezelf te corrigeren als het je niet zint.

Stap 1 | Vloeiende lijnen en grote vormen

Gorilla tekenen stap 1 | Grove schets
Gorilla tekenen stap 1 | Grove schets

Begin met grote vormen en vloeiende lijnen om de essentie op papier te krijgen. Ik begin meestal bij het hoofd en zet een centerlijn over het hoofd voor de snuit en ogen. Als volgt zet ik een cirkel om de grote van het lijf te schatten, wanneer dit klopt zet ik een paar constructielijnen om de assen van de schouders en heup te schatten.

Naarmate je meer teken ervaring krijgt gaan deze stappen automatisch, ik denk altijd van kop naar kont. Denk in vormen als hoofd, nek, schouder, buik en poten. En zo heb ik ook de stappen opgebouwd voor dit voorbeeld.

Stap 2 | Constructie basisvormen

Gorilla tekenen stap 2 | Constructie basisvormen
Gorilla tekenen stap 2 | Constructie basisvormen

Deze stap is voor een groot deel denkbeeldig, deze basisvormen belangrijk omdat je zometeen vanaf stap 3 over en om de vormen heen tekent. Hierbij probeer je de essentie van de vloeiende lijnen in acht te nemen.

Denk bij deze stap in grove hoekige vormen, hierdoor is het makkelijker om de tonaliteit van de tekening te bepalen door de regels van het licht toe te passen.

Stap 3 | Hoofd en Nek

Gorilla tekenen stap 3 | Hoofd en Nek
Gorilla tekenen stap 3 | Hoofd en Nek

Zoals ik al eerder noemde begin ik meestal bij de kop en werk dan naar de kont toe.

Vergeet niet de vormen van het hoofd te visualiseren van stap 2 en je referentie foto. Je ziet ook dat ik bij de vacht niet alle haren teken maar eerder de suggestie van haar neer zet.

Ook probeer lijn variatie te tekenen, bijvoorbeeld wanneer ik het neusgat helemaal rond teken lijkt deze zich niet meer in een driedimensionale ruimte te bevinden.

En onthoudt je tekent om en over de grote vormen heen, focus je nog niet op de details. Proportie en verhoudingen zijn op dit moment het belangrijkst.

Stap 4 | Armen

Gorilla tekenen stap 4 | Armen
Gorilla tekenen stap 4 | Armen

Als de hoofd en nek getekend zijn kunnen we verder met de armen. Als ik eerder had aangegeven is het belangrijk om de essentie of het idee van vacht neer te zetten. Zo ben je niet gefocused op de details en kan je de grote vormen toch snel neerzetten. Wanneer je vacht tekent let erop om “slordig”of onregelmatig te tekenen.

Stap 5 | Buik en Rug

Gorilla tekenen stap 5 | Buik en rug
Gorilla tekenen stap 5 | Buik en rug

Het zelfde doen we bij de buik en rug.

Houdt goed de anatomie in ogenschouw.

Stap 6 | Benen

Gorilla tekenen stap 6 | Benen
Gorilla tekenen stap 6 | Benen

Als laatste zijn de benen aan de beurt.

Stap 7 | Details en Toon

Gorilla tekenen stap 7 | Ogen en Toon
Gorilla tekenen stap 7 | Ogen en Toon

En als laatste kun je er wellicht details en toon aan toevoegen.

Om eerlijk te zijn heb ik qua details alleen de ogen verder vorm gegeven. De toon doet hier het meeste werk, alhoewel dit niet de meest prachtige tekening is vond ik het wel leuk om te doen. En daar gaat het tenminste om dat je er lol in hebt.

Toon geven kan met grafiet potlood/ houtskool of kleurpotloden.

Ik hanteer altijd als vuistregel: “Meer toon is meer lijn”. Houd dus ook de toonwaarde in de gaten die je wilt hebben als je arceert en plan dus ook je tekening. en Houdt ook rekening met de regels van het licht.

Verder stappen

Gefeliciteerd als je bovenstaande stappen hebt gevolgd kun je nu dit dier tekenen. Blijf vooral oefenen want zo wordt je vanzelf beter.

Mocht je het nog lastig vinden om het stappenplan te volgen, kijk dan even onder het kopje basisbeginselen. Hierin leg ik uit wat je moet weten om een goede tekenaar of schilder te worden.

Om de dieren anatomie goed te bestuderen raad ik het boek ‘Animal Anatomy for Artists‘ Dit boek heb ik namelijk ook gebruikt voor bovenstaand voorbeeld. En naast honden staan er nog veel meer dieren in.

Veel succes en nog belangrijker veel plezier.

1 thought on “Realistische Gorilla leren tekenen | Hobbytekenen.nl”

Leave a Comment