Realistische Hond Leren Tekenen | Hobbytekenen.nl

Hond tekenen
Hond tekenen

Al sinds de oudheid hebben wij als mensen een speciale band met honden. En ze zijn er in vele soorten en maten. Honden zijn lastig maar ontzettend leuk om te tekenen. 

Het leukste is als je zelf een hond thuis hebt, want dan hoef je namelijk niet ver te zoeken voor een goed model. Maak een goede foto van je hond als referentie en probeer deze goed op papier te zetten. 

Als je niet weet waar je moet beginnen dan zal ik je uitleggen hoe ik stap voor stap honden teken. 

Het belangrijkste voor mij is dat ik het leuk vind om te doen, teken is voor mij een leuke hobby en een mogelijk voor goedkope ontspanning. 

Hieronder leg ik uit hoe je een giraf kan tekenen. Dit is gebaseerd om mijn ervaring en stappenplan.  

Zoals altijd beginnen we met het tekenen van de grote basisvormen in combinatie met vloeiende lijnen, waarna we deze steeds meer raffineren. Maar ik begin natuurlijk altijd eerst met de anatomie.

Hond Anatomie

De meeste online tutorials geven de juiste stappen weer, maar de stap voor een beginner is vaak te groot. Dit komt merendeel doordat er niet verteld wordt om een anatomie studie te doen van een paard.

Een anatomie studie hoeft niet complex te zijn, de basisvormen van het dier zijn belangrijk. Als je namelijk de basis vormen kunt zien dan kun je deze makkelijk vertalen naar het papier. 

Blijf ook nieuwsgierig, zoek uit waarom een dier loopt zoals hij loopt. Of waarom heeft een hond een dikke vacht etc.. Want als ik namelijk dit soort vragen stel, dan leer ik ook nog iets over het dier zelf. 

Hond Anatomie
Hond Anatomie

Hierboven vind je mijn uitgewerkte studie voor het skelet en de spieren. De studie is gebaseerd op een grote hond, welke veel weg heeft van de wolf. 

Ik heb deze soort gekozen omdat alle soorten honden de zelfde bouw hebben. De variatie bevindt zich merendeel in de vorm van de schedel of de lengte van de poten etc. 

Elke hond heeft dezelfde spieren maar het is voornamelijk het skelet wat afwijkt. Wellicht zal ik ooit een voorbeeld geven van verschillende soorten honden. 

Misschien is dit nu moeilijk te zien, maar als je hier meer op gaat letten zul je zien dat alle honden dezelfde poten of neus hebben. 

In de studie die onder het skelet weergegeven is heb ik geprobeerd om schaduw werking te creëren. Zo wordt namelijk de hond meer vertaald in vlakken en vormen.

De exacte anatomie hoef je niet te kennen, het gaat er meer om dat je uiteindelijk een idee krijgt over hoe je de hond op papier moet zetten. 

Het hoeft geen perfecte tekening te zijn maar de wanneer de grove lijnen en proporties kloppen, zal de hond al echt lijken

Hond tekenen | stap voor stap

Wanneer je een grof idee hebt over de anatomie, ben je klaar om te beginnen met het tekenen van Honden. Het is belangrijk dat je de essentie op papier kunt zetten. 

Je begint daarom altijd eerst met de grote vormen en werkt langzaam naar de details toe. Zoals hieronder in de stappen is weergegeven. 

Wanneer je tekenaars uit het hoofd ziet tekenen, betekent het dat zij meerdere stappen in hun hoofd kunnen overslaan.

Ik heb deze afbeeldingen gemaakt in photoshop voor de duidelijkheid voor de website. 

Ik raad je aan om met een HB-potlood te beginnen en in je schetsboek of een stuk papier en bijvoorbeeld vanaf Stap 4 overstappen op een 2B potlood.

Als je echt net begint en je wilt een goed teken set hebben raad ik het volgende aan:

Grafiet potloden; Deze set van fabel castell is zeer goed, in deze etui zitten meerder zachtheden of hardheden. Het is goed om voor jezelf de verschillende hardheden uit te testen.
Kleurpotloden; beginner/ gevorderde; Bruynzeel kleurpotloden zijn zeer goed voor de beginnende tekenaar.
Kleurpotloden professioneel: Polychromes zijn de beste kleurpotloden die ik heb en heb kunnen vinden. Het lood bestaat uit olie basis wat prachtige volle kleuren afgeeft.
Schetboek: Dit Canson boek heb ik altijd op tafel liggen. Het A3 formaat wat groot genoeg is voor gewoon eindeloos schetsen, ook is het papier niet helemaal wit wat ik wel prettig vind.

Maar natuurlijk gewoon papier en potloden die je nog ergens hebt liggen kunnen het net zo goed doen. 

Wanneer je niet tevreden bent over een lijn, gum hem gerust uit. We zijn allemaal leerlingen en schaam je niet om jezelf te corrigeren als je de lijn niet mooi vind.

Stap 1 | Vloeiende lijnen en grote vormen

Hond tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen
Hond tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen

Ik begin altijd eerst met grote vloeiende lijnen om de essentie op papier te zetten. Daarna probeer ik met grote vormen het hoofd, nek, shouders, buik en poten te tekenen. 

je kunt ellipsen gebruiken om de vormen meer volume te geven, dit ligt natuurlijk aan of je dit zelf makkelijk vind. 

Stap 2 | Constructie van grote vormen

Hond tekenen | Constructie basisvormen
Hond tekenen | Constructie basisvormen

Deze stap is voor het grotendeels denkbeeldig, ik probeer mijzelf de grote vormen in te beelden. Meestal probeer ik mijn tekening simpel te houden en wil ik deze grote vormen niet in mijn tekening hebben. 

Als je het indenken lastig vind dan zou ik zeker de meest essentiële vormen in je tekening zetten. Je construeert het dier in grote vormen.

De meest hulpvolle vorm voor mijzelf vind ik de sleutelsteen vorm bij de schouders.Je hebt dan een goede basis om de poten neer te zetten.

Stap 3 | Hoofd en Nek

Hond tekenen | Hoofd en nek
Hond tekenen | Hoofd en nek

Wanneer je de essentie op papier hebt kunnen we stap voor stap over de grote vormen heen tekenen. 

Ik deel mijn onderwerp altijd in secties op, bij dieren is dit namelijk hoofd, nek, schouders, buik en poten. 

Ik begin bij de ogen en de neus, dit zijn voor mij belangrijke kenmerken omdat deze de proportie van het hoofd bepalen. Als deze kloppen dan schets ik de oren en de rest van het hoofd op papier. 

We werken ons daarna een weg naar beneden en proberen ook de anatomie van het beest te volgen. Wanneer een dier weinig haar heeft zie je de spieren beter dan wanneer deze veel vaht heeft. 

Stap 4 | Schouders en buik

Hond tekenen | Schouders en Buik
Hond tekenen | Schouders en Buik

Probeer nog steeds in grote vormen te denken en laat je niet afleiden door de details. Als jij jezelf hierin traint zul je merken dat je tekeningen langzaam steeds beter worden. 

De vorm van de rug is bepalend voor de indruk die de hond achterlaat, als je de lijn zet probeer de ruggengraat te volgen. Probeer bij de voorkant van het dier aan de sleutelsteen vorm te denken. De triceps van het dier kunnen goed zichtbaar zijn als het dier gespierd is.

Stap 5 | Poten

Hond tekenen | Poten
Hond tekenen | Poten

Zet als laatste de poten neer van de grote vormen. Nu heb je al een goed lijkende hond neergezet, de volgende stap is het inkleuren en de details. Hoever je hier in gaat is aan jezelf.

Stap 5.1 | Details

Hond tekenen | details en constructie lijnen uitgummen
Hond tekenen | details en constructie lijnen uitgummen

Dit zou eigenlijk stap 6 moeten zijn maar er ging wat fout in het printen van de plaatjes. Daarom is dit nu stap 5.1, gum de HB potlood lijnen uit wanneer je deze niet in je details wilt hebben. Als je vacht tekent probeer niet elk haar apart te tekenen maar probeer de suggestie van vorm aan te geven.

Stap 6 | Toonwaardes

Mocht je het nog willen kun je ook nog schaduw aangeven in je tekening. Hooglichten kun je eventueel later erin gummen.

Verder stappen

Gefeliciteerd als je bovenstaande stappen hebt gevolgd kun je nu dit dier tekenen. Blijf vooral oefenen want zo wordt je vanzelf beter.

Mocht je het nog lastig vinden om het stappenplan te volgen, kijk dan even onder het kopje basisbeginselen. Hierin leg ik uit wat je moet weten om een goede tekenaar of schilder te worden.

Om de dieren anatomie goed te bestuderen raad ik het boek ‘Animal Anatomy for Artists‘ Dit boek heb ik namelijk ook gebruikt voor bovenstaand voorbeeld. En naast honden staan er nog veel meer dieren in.

Veel succes en nog belangrijker veel plezier.

18 thoughts on “Realistische Hond Leren Tekenen | Hobbytekenen.nl”

 1. Ik vond hem leuk maar de poten waren bij mij mislukt dus dat was wel jammer maa verder was die van mij wel mooi 👍

  Reply
 2. Ik heb hem nog niet gemaakt maar lijkt me wel heel leuk en je kunt het laatste plaatje ook overtrekken als het echt niet lukt
  Super handig als dat gebeurd

  Reply
 3. Ik vind deze website ook super handig want dan kan je meer leren over tekenen op onze school hebben we ook boeken waar je iets in stappen kunt tekenen super leuk

  Reply
 4. Hij was erg mooi en ik heb er zelf nog wat dingetjes aan gedaan maar wel echt heel handig! De poten waren inderdaad lastig😚

  Reply

Leave a Comment