Realistische Kat Leren Tekenen | Hobbytekenen.nl

Kat_Tekenen stap voor stap
Kat_Tekenen stap voor stap

Katten zijn eigenwijze nieuwsgierige beesten welke ons hart verovert hebben. Dit ben je waarschijnlijk wel met me eens als je zelf een kat hebt. 

Wellicht is dit ook wel waarom je zelf een kat zou willen tekenen. Katten kunnen moeilijk stil zitten en kunnen vervelend doen als je aan het tekenen bent omdat ze altijd je aandacht vragen. 

Echter omdat katten zo interessant zijn vind ik het ook leuk om deze na te tekenen. 

Als je niet weet waar je moet beginnen dan ga ik je nu stap-voor-stap uitleggen hoe je een kat moet tekenen. Of tenminste er zijn duizenden manieren om katten te tekenen, maar ik probeer je mijn methode uit te leggen. 

Katten zijn redelijk makkelijk om te tekenen omdat ze vaak veel vacht hebben en wat rondere vormen hebben. Het voordeel hiervan is dat je dan eigenlijk minder aan de anatomie hoeft te denken. 

Echter omdat ik meer wilde weten van de bouw van de kat heb ik toch een anatomie studie gemaakt.

Kat Anatomie

Door toch een anatomie studie te maken van een kat heb ik de pose of houding van een kat beter kunnen bestuderen. 

En een anatomie studie van een katachtigen komt altijd van pas als je ooit een tijger, leeuw of panter wilt tekenen. Ze hebben tenslotte dezelfde bouw.

Als je een studie maakt hoef je het zeker niet complex te maken, let alleen op de grote vormen en probeer alle kleine spiertjes te vergeten. 

Wanneer je dit goed onder de knie hebt bouw je langzaam aan je visuele bibliotheek en kun je later makkelijker katten uit je hoofd tekenen. 

Blijf ook nieuwsgierig, zoek uit waarom een dier loopt zoals hij loopt. Of waarom heeft een kat een dikke vacht? etc. Want als ik namelijk dit soort vragen stel, dan leer ik ook nog iets over het dier zelf, wat het tekenen nog leuker maakt. 

Kat Anatomie
Kat Anatomie

Hierboven vind je mijn uitgewerkte studie voor het skelet en de spieren. De studie is gebaseerd op de huiskat.

In de studie die onder het skelet weergegeven is heb ik geprobeerd om schaduw werking te creëren. Zo wordt namelijk de kat meer vertaald in vlakken en vormen.

De exacte anatomie hoef dus nogmaals niet te kennen, het gaat er meer om dat je uiteindelijk een idee krijgt over hoe je het dier op papier kunt zetten. 

Het hoeft geen perfecte tekening te zijn maar de wanneer de grove lijnen en proporties kloppen. We proberen alleen maar ons idee van de realiteit op papier neer te zetten. 

Huiskat tekenen | stap voor stap

Wanneer je een grof idee hebt over de anatomie, ben je klaar om te beginnen met het tekenen van kat of poes. Het is belangrijk dat je de essentie op papier kunt zetten. 

Je begint daarom altijd eerst met de grote vormen en werkt langzaam naar de details toe. Zoals hieronder in de stappen is weergegeven. 

Wanneer je tekenaars uit het hoofd ziet tekenen, betekent het dat zij meerdere stappen in hun hoofd kunnen overslaan.

Ik heb deze afbeeldingen gemaakt in photoshop voor de duidelijkheid voor de website. 

Ik raad je aan om met een HB-potlood te beginnen en in je schetsboek of een stuk papier en bijvoorbeeld vanaf Stap 6 overstappen op een 2B of zelfs 4B potlood.

Als je echt net begint en je wilt een goed teken set hebben raad ik het volgende aan:

Grafiet potloden; Deze set van fabel castell is zeer goed, in deze etui zitten meerder zachtheden of hardheden. Het is goed om voor jezelf de verschillende hardheden uit te testen.
Kleurpotloden; beginner/ gevorderde; Bruynzeel kleurpotloden zijn zeer goed voor de beginnende tekenaar.
Kleurpotloden professioneel: Polychromes zijn de beste kleurpotloden die ik heb en heb kunnen vinden. Het lood bestaat uit olie basis wat prachtige volle kleuren afgeeft.
Schetboek: Dit Canson boek heb ik altijd op tafel liggen. Het A3 formaat wat groot genoeg is voor gewoon eindeloos schetsen, ook is het papier niet helemaal wit wat ik wel prettig vind.

Wanneer je niet tevreden bent over een lijn, gum hem gerust uit. We zijn allemaal leerlingen en schaam je niet om jezelf te corrigeren als je de lijn niet mooi vind.

Stap 1 | Vloeiende lijnen en grote vormen

Kat tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen
Kat tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen

Eigenlijk zijn alle stappen op deze website bijna hetzelfde, het is belangrijk dat je van groot naar klein werkt. 

Dus je probeert altijd eerst de essentie of de karakter van het dier op papier te zetten. Daarna concentreer ik me altijd in stappen op het hoofd, de nek, shouders, buik en poten. 

Stap 1.1 | Constructie van grote vormen

Kat tekenen | Constructie basisvormen
Kat tekenen | Constructie basisvormen

Deze stap is voor het grotendeels denkbeeldig, ik probeer mijzelf de grote vormen in te beelden. Meestal probeer ik mijn tekening simpel te houden en wil ik deze grote vormen niet in mijn tekening hebben. 

Als je het indenken lastig vind dan zou ik zeker de meest essentiële vormen in je tekening zetten. 

De meest hulpvolle vorm voor mijzelf vind ik de sleutelsteen vorm bij de schouders.Je hebt dan een goede basis om de poten neer te zetten.

Stap 2 | Hoofd en nek

Kat tekenen | Hoofd Nek tekenen
Kat tekenen | Hoofd Nek tekenen

Wanneer je de essentie op papier hebt kunnen we stap voor stap over de grote vormen heen tekenen. 

Ik deel mijn onderwerp altijd in secties op, bij dieren is dit namelijk hoofd, nek, schouders, buik en poten. 

Ik begin bij de ogen en de neus, dit zijn voor mij belangrijke kenmerken omdat deze de proportie van het hoofd bepalen. Als deze kloppen dan schets ik de oren en de rest van het hoofd op papier. 

We werken ons daarna een weg naar beneden en proberen ook de anatomie van het beest te volgen. Omdat de kat veel haar heeft in tegenstelling tot de hond in een ander voorbeeld, trek ik geen lijnen maar schets ik krommes welke de vacht moet aangeven.  

Tip:  Als je vacht tekent probeer niet elk haar apart te tekenen maar probeer de suggestie van vorm aan te geven.

Stap 3 | Schouders en Lijf

Kat tekenen | Schouders en buik
Kat tekenen | Schouders en buik

Probeer nog steeds in grote vormen te denken en laat je niet afleiden door de details. Als jij jezelf hierin traint zul je merken dat je tekeningen langzaam steeds beter worden. 

Je zal merken dat hoe simpeler de tekening hoe prettiger het is om naar te kijken. 

Katten hebben een hele typische houding, wanneer ze lopen of liggen lijken ze net “vloeibaar” en ze kunnen zo’n prachtig non-chalante uitstraling hebben. Probeer dit ook in je tekening over te laten komen, door de haren van de vacht met soepele lijnen weer te geven. 

Als ik deze lijnen zet probeer ik over de denkbeeldige vormen en lijnen van stap 1 en 2 te tekenen. 

Stap 4 | Poten

Kat tekenen | Poten
Kat tekenen | Poten

Zet als laatste de poten neer van de grote vormen. Nu heb je al een goed lijkende kat neergezet, de volgende stap is het aangeven van de details. Probeer op tijd te stoppen en niet te veel details in je tekening te verwerken. 

Stap 5 | Details

Kat tekenen | Details
Kat tekenen | Details

Gum de HB potlood lijnen uit wanneer je deze niet in je details wilt hebben. Je kunt daarna verder met de 2B potlood of als je het donkerder wilt hebben de 4B potlood gebruiken om details te arceren. 

Stap 6 | Kleur en schaduw

Kat tekenen | Kleur en schaduw
Kat tekenen | Kleur en schaduw

Mocht je het nog willen kun je ook nog schaduw aangeven in je tekening. Hooglichten kun je eventueel later erin gummen.

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, staat er nu een kat op je tekening. Wellicht ben je er nog niet tevreden over, maar als je veel oefent worden jouw katten tekeningen alleen maar beter.

Tekenen is een vaardigheid die tijd kost, hetzelfde als elk ander vak. Onthoudt dat tekenen maar een hobby is en probeer er vooral veel plezier aan te beleven.

Als je nog meer katten wilt tekenen kun je nog meer foto’s van je kat maken of je zoekt plaatjes online op. De stappen zijn precies zoals hier boven aangegeven, blijf deze herhalen en voor je het weet mag jij jezelf een kunstenaar noemen.

Verdere stappen

Gefeliciteerd als je bovenstaande stappen hebt gevolgd kun je nu honden tekenen. Blijf vooral oefenen want zo wordt je vanzelf beter.

Mocht je het nog lastig vinden om het stappenplan te volgen, kijk dan even onder het kopje basisbeginselen. Hierin leg ik uit wat je moet weten om een goede tekenaar of schilder te worden.

Om de dieren anatomie goed te bestuderen raad ik het boek ‘Animal Anatomy for Artists‘ Dit boek heb ik namelijk ook gebruikt voor bovenstaand voorbeeld. En naast honden staan er nog veel meer dieren in.

Veel succes en nog belangrijker veel Plezier!!

3 thoughts on “Realistische Kat Leren Tekenen | Hobbytekenen.nl”

 1. Wat een fijne website! Ik sta na jaren niet meer getekend te hebben al een hele tijd voor een drempel om weer te beginnen. “Want het moet gelijk goed”, en “ach het wordt toch niets”. Maar alles wordt zo goed en leuk beschreven, nu ga ik gewoon beginnen. Dank voor het delen!

  Reply
  • echt dit heeft mij geholpen met tekenen. Ik kon niet eens een goed huis maken! maar nu ben ik zeker de beste van mijn klas met mijn teken kunsten! en dank voor het delen van deze vijf sterren teken website ik ben de beste tekenaar tot nu toe van iedereen

   Reply
 2. Goede uitleg, tekeningen verduidelijken veel. Kleinigheidje: onder “verdere stappen” wordt ineens gesproken over honden, terwijl deze pagina gaat over tekenen van een kat.

  Reply

Leave a Comment