Realistische Koe Leren Tekenen | Hobbytekenen.nl

Koe tekenen | Stap voor stap
Koe tekenen | Stap voor stap

Koeien en kalveren zijn typisch voor het nederlandse landschap. Als sinds we 500 jaar geleden zijn begonnen met droogzetten van de polders, staan deze mooie dieren in de wei te pronken. 

Het zijn lieve en nieuwsgierige dieren welke graag in kuddes staan. Omdat koeien zulke grote interessante beesten zijn vind ik ze daarom ook leuk om te tekenen. 

In deze blog vind je daarom ook een stappenplan zodat jij ook stap-voor-stap een koe kan leren tekenen. 

Koeien zijn er in alle soorten en maten namelijk holstein-friesian (zwart-wit koe), dikbil koe, blaarkoppen, lakervelders en nog veel meer. 

Deze koeien hebben allemaal dezelfde bouw en we kunnen deze terug brengen. Naar benedenstaande anatomie studie. 

Koe Anatomie

Alle koeien hebben dezelfde spiergroepen en door een anatomie studie te maken, krijg ik meestal een goed idee over hoe ik de koe kan versimpelen naar de meest essentiële basis vormen. 

Door de botstructuur en de spiermassa te bestuderen zie je dat de koe een solide dier en zwaar dier is.

Dit zie je ook in de uitstraling en houding terug. het is een imposant beest welke zich goed kan verdedigen in de kudde. 

De exacte anatomie hoef je dus nogmaals niet te kennen, het gaat er meer om dat je uiteindelijk een idee krijgt over hoe je het dier op papier kunt zetten. 

Koe anatomie voor tekenaars
Koe anatomie voor tekenaars

Je ziet in de afbeelding het skelet met daaronder alle belangrijke spiergroepen.

In de studie die onder het skelet weergegeven is heb ik geprobeerd om schaduwwerking te creëren. Zo wordt namelijk de koe meer vertaald in grote vormen en vlakken.

Het hoeft geen perfecte anatomie tekening te zijn maar als de grove lijnen en proporties maar kloppen. We proberen alleen maar ons idee van de realiteit op papier neer te zetten. 

Koekalfje tekenen | Stap-voor-stap

Wanneer je een grof idee hebt over de anatomie, ben je klaar om te beginnen met het tekenen van de koe. Het is belangrijk dat je de essentie op papier kunt zetten. 

In dit voorbeeld heb ik gekozen voor een kalfje, omdat ik de foto die ik heb gebruikt als voorbeeld er leuk uit vond zien. En wie houdt er nu niet van kalfjes.

Als je het kalfje tekent begint altijd eerst met de grote vormen en werkt langzaam naar de details toe. Zoals hieronder in de stappen is weergegeven. 

Wanneer je tekenaars uit het hoofd ziet tekenen, betekent het dat zij meerdere stappen in hun hoofd kunnen overslaan.

Ik heb deze afbeeldingen gemaakt in photoshop voor de duidelijkheid voor de website. 

Ik raad je aan om met een HB-potlood te beginnen en in je schetsboek of een stuk papier en bijvoorbeeld vanaf Stap 6 overstappen op een 2B of zelfs 4B potlood.

Als je echt net begint en je wilt een goed teken set hebben raad ik het volgende aan:

Grafiet potloden; Deze set van fabel castell is zeer goed, in deze etui zitten meerder zachtheden of hardheden. Het is goed om voor jezelf de verschillende hardheden uit te testen.
Kleurpotloden; beginner/ gevorderde; Bruynzeel kleurpotloden zijn zeer goed voor de beginnende tekenaar.
Kleurpotloden professioneel: Polychromes zijn de beste kleurpotloden die ik heb en heb kunnen vinden. Het lood bestaat uit olie basis wat prachtige volle kleuren afgeeft.
Schetboek: Dit Canson boek heb ik altijd op tafel liggen. Het A3 formaat wat groot genoeg is voor gewoon eindeloos schetsen, ook is het papier niet helemaal wit wat ik wel prettig vind.

Wanneer je niet tevreden bent over een lijn, gum hem gerust uit. We zijn allemaal leerlingen en schaam je niet om jezelf te corrigeren als je de lijn niet mooi vind.

Stap 1 | Vloeiende lijnen en grote vormen

Koe tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen
Koe tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen

Eigenlijk zijn alle stappen op deze website bijna hetzelfde, het is belangrijk dat je van groot naar klein werkt. 

Dus je probeert altijd eerst de essentie of de karakter van het dier op papier te zetten. Daarna concentreer ik me altijd in stappen op het hoofd, de nek, schouders, buik en poten. 

Stap 2 | Constructie van grote vormen

Koe tekenen | Constructie basisvormen
Koe tekenen | Constructie basisvormen

Deze stap is voor het grotendeels denkbeeldig, ik probeer mijzelf de grote vormen in te beelden. Meestal probeer ik mijn tekening simpel te houden en wil ik deze grote vormen niet in mijn tekening hebben. 

Als je het indenken lastig vind dan zou ik zeker de essentiële vormen in je tekening zetten. 

De meest hulpvolle vorm voor mijzelf vind ik de sleutelsteen vorm bij de schouders.Je hebt dan een goede basis om de poten neer te zetten.

Stap 3 | Hoofd en nek

Koe tekenen | Hoofd en nek
Koe tekenen | Hoofd en nek

Wanneer je de essentie op papier hebt, kunnen we stap voor stap over de grote vormen heen tekenen. 

Ik deel mijn onderwerp altijd in secties op, bij dieren is dit namelijk hoofd, nek, schouders, buik en poten. 

Ik begin bij de ogen en de neus, dit zijn voor mij belangrijke kenmerken omdat deze de proportie van het hoofd bepalen. Als deze kloppen dan schets ik de oren en de rest van het hoofd op papier. 

Het is belangrijk dat je tussen en om de grote vormen heen tekent. je wekt alleen de suggestie met minimale lijnen. Zoals je boven kunt zien probeer ik alleen de suggestie van vacht te tekenen.

We werken ons daarna een weg verder naar beneden en proberen ook de anatomie van het beest te volgen. Omdat de koe veel haar heeft in tegenstelling tot de hond in een ander voorbeeld, trek ik geen lijnen maar schets ik krommes welke de vacht moet aangeven.  

Tip:  Als je vacht tekent probeer niet elk haar apart te tekenen maar probeer de suggestie van vorm aan te geven.

Stap 4 | Schouders en Lijf

Koe tekenen | Schouders en Buik
Koe tekenen | Schouders en Buik

Probeer nog steeds in grote vormen te denken en laat je niet afleiden door de details.Je zal merken dat hoe simpeler de tekening hoe prettiger het is om naar te kijken. 

Koeien staan hoog op de poten en zijn fors gebouwd. Wanneer het nog kalfjes zijn hebben ze vaak lange poten ten opzichte van hun lijf. Zo kunnen ze onhandig overkomen als ze door de wei huppelen. Maar dit geeft ze ook wel weer een hoop charme.

Als ik de lijnen van de schouder en het lijf zet probeer ik over de denkbeeldige vormen en lijnen van stap 1 en 2 te tekenen. 

Stap 5 | Poten

Hond tekenen | Poten
Hond tekenen | Poten

De poten kunnen wat complex zijn omdat de triceps en biceps complex kunnen overkomen. Probeer goed de anatomie voor te stellen en dit te versimpelen naar de structuur die je ziet.

Als je bovengenoemde stappen hebt gevolgd dan zul je zien dat het langzaam op een koe begint te lijken. En heb je al een goed lijkende koe neergezet, de volgende stap is het aangeven van de details. Probeer op tijd te stoppen en niet te veel details in je tekening te verwerken. 

Stap 6 | Details en toonwaarde

Koe Tekenen | Toon en details
Koe Tekenen | Toon en details

Mocht je het nog willen kun je ook nog schaduw en toon aangeven in je tekening. Hooglichten kun je eventueel later erin gummen.

Gum de HB potlood lijnen uit wanneer je deze niet in je details wilt hebben. Je kunt daarna verder met de 2B potlood of als je het donkerder wilt hebben de 4B potlood gebruiken om details te arceren. 

Stap 7 | Kleur 

Koe tekenen | Kleur
Koe tekenen | Kleur

Ik heb in het laatste voorbeeld de koe nog wat kleur gegeven. Dit heb ik eigenlijk alleen gedaan omdat ik het leuk vond om te doen. En met kleur wordt alles net even wat vrolijker.

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, staat er nu een koe op je tekening. Wellicht ben je er nog niet tevreden over, maar dit gaat goed komen als je blijft oefenen.

Tekenen is een vaardigheid die tijd kost, hetzelfde als elk ander vak. Onthoudt dat tekenen maar een hobby is en probeer er vooral veel plezier aan te beleven.

Als je nog meer katten wilt tekenen kun je nog meer foto’s van je kat maken of je zoekt plaatjes online op. De stappen zijn precies zoals hierboven aangegeven, blijf dit herhalen en voor je het weet mag jij jezelf een kunstenaar noemen.

Verdere stappen

Gefeliciteerd als je bovenstaande stappen hebt gevolgd kun je nu honden tekenen. Blijf vooral oefenen want zo wordt je vanzelf beter.

Mocht je het nog lastig vinden om het stappenplan te volgen, kijk dan even onder het kopje basisbeginselen. Hierin leg ik uit wat je moet weten om een goede tekenaar of schilder te worden.

Om de dieren anatomie goed te bestuderen raad ik het boek ‘Animal Anatomy for Artists‘ Dit boek heb ik namelijk ook gebruikt voor bovenstaand voorbeeld. En naast honden staan er nog veel meer dieren in.

Veel succes en nog belangrijker veel Plezier!!

Leave a Comment