Kritisch kijken naar je werk is een basisfundament, hierdoor zal je effectiever leren tekenen.
Je kijkt kritisch naar de beslissingen en uitkomsten die je bereikt hebt. En door objectief te kijken kun je besluiten wat er goed ging en waar je verbeteringen kan maken.
Als je bijvoorbeeld een tekening of schilderij hebt gemaakt kun je analyseren of de compositie naar je zin is of dat de stijl overeenkomt met wat je wilde bereiken.
Belangrijk is dat je niet te streng voor jezelf bent, je kijkt objectief zonder emoties naar je werk en gebruikt je visuele bibliotheek en kennis van de basisbeginselen om goede punten en verbeterpunten van je werk samen te vatten. Zo groei je als tekenaar of kunstenaar en zet je stappen om een betere tekenaar/ kunstenaar te worden.
Niet iedereen plant zijn tekening vooruit, het is ook prima om gewoon iets te tekenen zonder dat je daar verder van te voren over na hebt gedacht.
Tekenen, schilderen of kunst maken is verhalen vertellen en om deze verhalen duidelijk op papier te zetten helpt het mij om van tevoren na te denken en te visualiseren wat ik wil vertellen.
Nadenken over je onderwerp doe je vaak al onbewust, als je iets gaat natekenen dan zoek je ook iets uit wat je aanspreekt. Wanneer je jezelf afvraagt; “wat trekt mij aan in dit voorbeeld of onderwerp?” en “Hoe kan ik dit vertalen naar mijn tekening?”. Dan zet je onbewust al de eerste stap in onderstaande stappenplan
Stappenplan
1. Doel – Wat is mijn doel?
De visie die je voor ogen had, komt die duidelijk over op papier? Je hebt een verhaal in gedachten en hoe is de vertaling naar papier gelukt?
2. Sterke Punten – Wat ging goed?
Bepaal wat er goed ging, wat heb je goed uitgevoerd en hoe heb je dit bereikt?
Wat voor basisbeginselen zijn goed verwerkt, bijvoorbeeld de compositie, vormen of het perspectief
Waar ben je tevreden over? noteer met potlood wat goed ging, dit helpt als je later terug kijkt.
3. Verbetering – Wat kan beter?
Kijk naar wat je mist, wat zijn elementen die je hebt toegevoegd maar misschien weg kan laten. Is de compositie goed?, klopt het licht met de schaduwen etc… Corrigeer met een potlood wat je beter kunt doen of schrijf op wat je de volgende keer wilt verbeteren.
4. Samenvatten en pad vooruit
Pak iets waar je blij mee bent en iets wat beter kan. Stel voor jezelf een doel wat beter kan of wat je juist kan blijven doen.
Wanneer je bijvoorbeeld de compositie rommelig vindt, onderzoek wat je beter kan doen en schrijf de oplossing bij de tekening. Dit geldt ook voor je sterke punten, door deze te herhalen veranker je deze in je tekeningen.
De volgende keer als je gaat tekenen, blader dan de eerdere samenvattingen door en herhaal kort waarop je gaat letten.
ik hoop dat het fijn tekenen is