Teken Basisbeginselen – Leren zien

Iedereen die de wereld om zich heen ziet, denkt deze te begrijpen. Maar als je begint met tekenen is het heel frustrerend om te zien dat wat je op papier zet wellicht helemaal niet lijkt op wat je wilt natekenen. 

Ons brein moet heel vaak bepalen over wat we zien. Doordat onze hersenen heel veel beslissingen moeten maken, denken we alleen maar in symbolen. 

Omdat ons brein maar een fractie van een seconde nodig heeft om iets te herkennen kijken we helemaal niet goed. Hierdoor lijken de meeste tekeningen heel oppervlakkig, als je net bent begonnen met tekenen. 

Het beste voorbeeld is bijvoorbeeld het oog hieronder. Wij zien een foto van een oog en wanneer veel mensen het tekenen zullen ze een amandel vormige oog tekenen (Links). Terwijl je eigenlijk een realistisch oog wilt tekenen Rechts. 

Om dit te veranderen moet de tekenaar zich namelijk opnieuw leren kijken. We moeten dus de perceptie loslaten dat we iets heel goed kennen. 

We hebben allemaal onze eigen vooroordelen over wat we zien. Dit komt omdat ons brein het al honderden keren gezien heeft. 

Picasso oefening

Kinderen tekenen op jonge leeftijd vaak gewoon wat ze zien, maar naarmate ze ouder worden krijgt de linkerkant van hun brein steeds meer invloed. De linkerkant van de hersenen is meer voor symbolen, namen en logica. Ze worden daarom dan ook vaak minder creatief en minder spontaan.

Voor de creativiteit is het beter om meer te leren zien met de rechterkant van je hersenen. Deze bevat creativiteit en fantasie. Dit kun je bereiken door deze kant meer te stimuleren, met hiervoor speciaal ontwikkelde oefeningen. 

In het boek “drawing on the right side of the brain” wordt hier dieper op ingegaan. Een goede oefening is bijvoorbeeld de Picasso oefening. We zullen deze is proberen na te tekenen. 

Begin gewoon bovenaan het blad en werk je weg naar beneden. Wanneer je deze tekent let dan goed op op de vormen die je ziet, ook kan je letten op hoe de vormen met elkaar in verhouding staan. 

Pak gerust een leeg blad en een simpel potlood. Neem de tijd en probeer het gerust.

De afbeelding is genaamd igor stravinsky en is getekend door de beroemde schilder Pablo Picasso. Wanneer je jouw tekening om draait zie je een man op een stoel.

Waarschijnlijk had je dit al gezien, maar het belangrijke aan deze oefening is dat je zonder enig vooroordeel de tekening hebt afgemaakt. 

Jouw tekening lijkt namelijk sprekend op de tekening van Picasso. Wanneer ik met vooroordelen kijk dan loop ik halverwege vast en heb ik een hoop frustratie. En daarom vinden mensen tekenen ook moeilijk en misschien wel eng. 

Maar jij en ik weten nu dat tekenen heel leuk is!

Door deze simpele oefening heb je met eigen ogen ervaren dat je kunt tekenen. Als jij jezelf gaat trainen om te leren kijken zal je zien dat de wereld een hele mooie plek is. 

In het begin goed leren kijken is altijd lastig, maar ik zal je op deze websites meer tips geven om je verder te helpen in het leren tekenen. Want goed tekenen begint allemaal bij goede observatie.

Gezichtsbedrog

De wereld om ons heen is een perceptie van onze hersenen. Ons brein probeert via onze ogen een logische realiteit te scheppen. Het kan dus ook zijn dat je dingen ziet die er absoluut niet zijn.

Je kunt op verschillende manieren naar objecten kijken. Als je een voorwerp met één oog dicht dicht bekijkt dan zie je het voorwerp zonder diepte. Door je ogen iets dicht te knijpen en dan langs je wimpers te kijken, zie je de vormen wat vager en dat maakt de licht donker verschillen sterker.

Dat je ogen je kunnen bedriegen bewijst het onderstaande plaatje.

De Visuele Bibliotheek

De echte wereld bestaat uit ontelbaar veel vormen, kleuren, tonen en perspectieven. Om hier niet gek van te worden proberen tekenaars en schilders de wereld te ontleden in kleinere onderdelen. 

Zo kan je de wereld bijvoorbeeld proberen te ontleden in grotere basisvormen. Probeer jezelf dus niet op de details te focussen. De details komen later wel wanneer je de wereld steeds beter probeert te begrijpen. 

Doordat je nu beter leert observeren om je heen zul je je geheugen steeds meer opnieuw gaan indelen. Je gaat dus bouwen aan je visuele bibliotheek. 

Door veel verschillende onderdelen te gaan tekenen zal het tekenen je steeds makkelijker afgaan. Wees leergierig en heb vooral lol in het tekenen. 

Want iedereen die ooit is begonnen met tekenen heeft dezelfde moeilijkheden meegemaakt als die van jou. 

Als je ooit uit je hoofd wilt gaan tekenen zul je dus eerst aan je visuele bibliotheek gaan werken. En wanneer deze genoeg gevuld is dan kun je zelfs niet bestaande landschappen, magische wezens en andere fantasy onderwerpen kunnen tekenen. 

 

9 thoughts on “Teken Basisbeginselen – Leren zien”

  1. Beste,
    Bedankt dat ja al deze moeite hebt genomen om een ander ook iets te leren.
    Ik ben dus maar begonnen met jou site en ben nu bij de basis vormen en de picasso natekenen. Pittige oefening trouwens. Al twee keer picasso gedaan maar de indeling klopt nog niet het hoofd past er steeds niet op en de handen willen niet lukken maar morgen doe ik het gewoon nog een keertje. Heb ook het boek besteld ben benieuwd.
    Ik vind je site heel duidelijk en denk dat ik hier nog wel even een vaste bezoeker zal zijn om de basis onder de knie te krijgen. Ik ben studerend nu om te gaan tekenen en weet wat mijn uiteindelijke doel zal zijn maar ik neem de tijd en zie wel waar ik uitkom.
    Bedankt voor al jou werk in deze.
    groet w

    Reply
    • Beste Winny,

      Bedankt voor je leuke reactie. Toen ik deze website begon wist ik niet of mensen er iets aan hebben, ook omdat het maken van de artikelen een hoop tijd kost.

      Als beginner wil ik je als grootste tip meegeven om lol in het tekenen te hebben. Focus je niet op mooie tekeningen van een ander want dit kan je aardig demotiveren. Zie het tekenen als een ontdekkingsreis en je laatste tekening is laat zien hoever je al op reis bent. En dan komen de mooie tekeningen vanzelf wel.

      Ook als je wilt blijven tekenen maak er gewoonte van, dan blijft je het vanzelf doen.

      Leuk dat je aan het tekenen bent gegaan en veel succes op je artistieke ontdekkingsreis.

      Met vriendelijke groet,

      P

      Reply
  2. En nog een goede levensles ook! Dank voor het delen. We doen het denk ik ook wanneer we naar medemensen en situaties kijken. We vullen in wat we denken te weten. En kijken vaak niet! Zullen tekenaars, voorzien van deze wijsheid makkelijker zonder vooroordeel in het leven kunnen staan, vraag ik mij hardop af! Tekenen is duidelijk veel meer dan wat lijnen en kleur op papier!

    Reply
    • Hi Saskia,

      Leuk om te horen dat je er iets aan hebt.

      Zelf ben ik door beter te gaan kijken de wereld nog mooier gaan vinden en dat er ontzettend veel te ontdekken is. Als je blijft kijken en verwonderen zal er een fantastische wereld voor je opengaan. Er is namelijk nog genoeg te ontdekken. En natuurlijk veel tekenplezier!

      Met vriendelijke groet,

      P

      Reply

Leave a Comment