Als je als beginnende tekenaar nog spullen moet aanschaffen, kan je onderstaand overzicht gebruiken. Om goed te tekenen hoef je niet het duurste materiaal aan te schaffen, maar het maakt de hobby wel fijner als je niet het goedkoopste aanschaft.
Vooral als je net begint is het belangrijk om je tekenspullen binnen handbereik te hebben. Als je tekenspullen toegankelijk zijn dan ben je sneller geneigd om te tekenen. We zetten onze TV ook in het midden van de woonkamer, klaar voor gebruik. Dit moeten we ook doen met onze tekenmaterialen.
Leg je schetsboek en tekendoos/ etui op een toegankelijke plek in de ruimte waar je vaak bent. houdt het hierbij ook simpel, een simpele tekenuitrusting met een etui en schetsboek is afdoende om op drukke dagen toch iets te tekenen. Fotografen maken ook de beste foto’s met de camera die ze bij hebben.
Maak een kleine tekenset (bijvoorbeeld – potloden en schetsboek) en een uitgebreide tekenset, met de materialen waar je mee kunt experimenteren.
Voor je eerste tekenspullen ga naar je lokale hobbywinkel waar ze een ruim assortiment hebben aan kunstenaarsbenodigdheden. Hier zullen ze je met alle plezier helpen en het voordeel is dat je de spullen kan zien en zo kan je uitzoeken wat bij je past.
Onderstaande opsomming is wat ik momenteel gebruik en waar ik volledig achter sta. Het is misschien niet het beste maar ook niet het slechtste, doe er je voordeel mee en laat in de reacties achter wat jij graag gebruikt. Je eerste tekenuitrusting moet minimalistisch zijn, je moet de materialen die je koopt leren gebruiken. Als je er volledig vertrouwd mee bent kun je meer materialen aanschaffen.
Koop niet te veel, je kunt maar tekenen met 1 potlood tegelijk.
De onderstaande links sturen je door naar bol.com, als je hier iets koopt krijg ik een kleine vergoeding welke ik gebruik om de website online te houden. Alle producten die ik aanraad gebruik ik zelf ook of heb ik in het verleden gebruikt.
Schetsboek
In een andere blogpost schrijf ik waar je allemaal op kunt letten als je een schetsboek wilt aanschaffen. Mijn favoriete schetsboek voor het schetsen met potlood is de Canson xl croquis, dit papier is dikker als printerpapier, er zitten 120 bladen in en de structuur van het papier is ook prettig.
TIP: Schaf je eerste schetsboek niet online aan, maar ga naar je lokale hobbywinkel.
Tekendoos/ etui inhoud
Als tekendoos heb ik een ouderwets hout doosje, deze kun helemaal naar je eigen stijl versieren als je dit wenst. En als etui gebruik ik er eentje die ik nog had liggen, dus gebruik vooral wat je hebt je hoeft niet alles nieuw aan te schaffen.
Potloden
- Grafiet potloden (Onmisbaar) verschillende soorten van zacht (B) tot hard (H). zachte potloden gebruik je om toon en schaduw te maken, waarbij je met hardere potloden fijn kan schetsen en fijne lijnen kunt maken. Zelf gebruik ik de Faber castell 9000 serie, met zes potloden is deze voldoende voor mij.
- Kleur potloden (optioneel) – Als je al kleur wilt aanbrengen in je tekening kun je alvast een set kleurpotloden aanschaffen. Maar als je net begint met tekenen zou ik aanraden om het voorlopig bij grafietpotloden te laten. Maar als je alvast wat wilt aanschaffen raad ik bruynzeel expression of de faber castell castle aan. De beste kleurpotloden die ik bezit zijn de faber castell polychromos, maar deze zijn wel prijzig voor een beginner.
Gummen (onmisbaar)
De 2 gangbare gum soorten zijn de kneedgum en de rubberen of plastic gum.
De kneedgum is zoals de naam het al zegt kneedbaar en hiermee kan je grafiet van het papier opnemen of subtiele hooglichten (highlights) maken. Voor je deze gebruikt moet je hem wel ‘kneden’, zo maak je de gum warm en is die goed te gebruiken. De kneedgum van faber castell gebruik ik zelf, deze is gewoon goed.
De rubberen gum is goed voor het verwijderen van grafiet, neem hierbij een kwaliteits gum die weinig strepen maakt. De rubberen gum wordt ook wel gebruikt om diepere potloodstrepen te verwijderen. De plastic gum is wat harder en steviger en is goed voor de lichte, dunne lijnen. Faber castell heeft ook een gum welke allebei bevat.
Puntenslijper (onmisbaar)
Een puntenslijper is een must, zonder goede puntenslijper krijg je je potloden niet goed scherp. Puntenslijpers zijn niet duur, maar wel onmisbaar en wat moet je er verder over zeggen…
Vulpotlood (ofwel mechanical pencil) (aanrader/ onmisbaar)
Vulpotloden zijn niet perse nodig als je net begint met tekenen, maar zijn voor mij de afgelopen jaren onmisbaar geworden. De vulpotlood is met potloodstiften te vullen waarmee je ze met een klik uit het vulpotlood schuift. Ze zijn precies, geven een constante lijn dikte en ze zijn altijd scherp. Ook zijn ze er in alle hardheden beschikbaar, ze bieden een hoop gemak. Het is niet superieur aan de grafietpotlood maar soms gewoon iets praktischer.
Ik heb de afgelopen jaren een hele collectie opgebouwd, zo kom je wel is wat tegen in uitverkopen of gewoon leuk om te hebben. Mijn favorieten zijn de Pentel P209 met een dikte van 0.9 mm en daarnaast de Steadler Mars technico met een dikte van 2.0 mm. De Steadtler mars heb ik in familieverpakking omdat ik deze in verschillende hardheden heb. Let op; hiervoor kan je een aparte puntenslijper kopen, dit is aan te raden als je de Staedlter mars veel gebruikt. De puntenslijper in het dopje vind ik niet prettig werken.
Als uitschieter heb ik een Koh-i-Noor vulpotlood met een dikte van 5.6 mm. Deze gebruik ik sporadisch voor grove losse schetsen op A2 papier.
Liniaal of sjabloon (optioneel)
Met linialen of sjablonen kun je rechte lijnen en vormen maken. Vooral bij het correct tekenen van verhoudingen zijn het handige hulpmiddelen. De liniaal gebruik ik om afstanden en hoeken goed in te schatten en de sjabloon gebruik ik soms om accurate vormen op papier te krijgen. Vooral voor technische onderwerpen zoals bijvoorbeeld voertuigen, architectuur en industriële machines die geen organische vormen hebben, is het fijn om deze in de buurt te hebben.
Fineliners (optioneel)
Fineliners worden voor de tekenstijl Dynamic Sketching veel gebruikt, hierbij trainen ze zichzelf dat elke streep op papier telt. Fineliners kun je ook gebruiken om je tekeningen meer duidelijkheid te geven. Zo kun je na de potlood schets je tekening vereeuwigen door fineliners te gebruiken. Zelf vind ik fineliners in combinatie met aquarel een mooie combinatie. Eerst teken je de potlood schets in met aquarel, waarna je met de fineliners de tekening duidelijker maakt.
Fineliners heb je van verschillende merken, zowel de Faber Castell Pitt Artist, als de Sakura Pigma Micron of de Staedtler pigment liner zijn allemaal prima. Het is fijn om verschillende diktes te hebben, zo kan je met lijn compositie spelen in je tekening.