We gebruiken onze mond om een hoop gekke bekken te trekken. En is belangrijk in het tonen en uiten van onze emoties.
Zoals je in de algemene portret studie kunt zien zitten er veel spieren rond de mond die allemaal gebruikt worden om expressies te tonen.
Echter in deze blogpost probeer ik je de basis uit te leggen over hoe je een mond kunt tekenen. Zoals altijd er zijn vele manieren om de mond te tekenen en dit is er eentje van.
Het is belangrijk dat je eerst de basis kent en algemeen weet waar je op moet letten voordat je wellicht je eigen stappen plan ontwikkelt.
Mond basisvormen
De basisvormen van de mond zijn over de tanden en de kaken van de schedel heen geplaatst. Hierbij moet er rekening gehouden worden dat dit geen plat vlak is.
Als je de mond tekenend is het verstandig om rekening te houden met een bol vorm of een cilinder vorm.
Zoals hieronder links weergegeven kun je de lippen als bolvormige objecten zien. De bovenlip bestaat uit 3 vormen en de onderlip uit 2 vormen.
Het rode textuur van de lippen is eigenlijk niets anders dan het binnen membraan van de mond wat via de rondingen van de lippen zijn mooie vormen heeft.
Als we naar de rechter afbeelding kijken is het volgende van boven naar onderen te zien; het filtrum, de M-vorm van de bovenlip, de V-vorm van de bovenlip, mondhoeken en de kin.
Ik heb de kin schematisch weergegeven omdat je dan de plaatsing van de mond op de schedel kunt zien.
Mond en Schedel
Als je beter wilt worden in portret tekenen raad ik je aan om een replica schedel te kopen. En wanneer je een portret tekenend houdt deze dan vlak bij je tekening.
De rest van het lichaam wordt bepaald door de proporties van de spieren. Maar bij het hoofd is dit andersom. De proporties van de schedel zijn belangrijker dan de spieren zelf.
Wanneer je schedel anatomie goed leert kennen zul je bijna bij iedereen de bijvoorbeeld de kenmerken van de jukbeenderen, kin en kaak zien zitten.
Zo zul je ook merken dat monden vaak te klein getekend worden, wanneer ze open staan. Net als dieren hebben wij een muil maar doordat onze hersenen zo groot zijn, staan we hier niet bij stil.
Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien zit het scharnier punt van je kaak vlak voor je oor. En ik heb de verschillende standen aan gegeven met andere kleuren.
Je ziet dus dat als de mond helemaal open staat het vlak waarop je het tekenend ook moet kantelen naar achter.
Ook is de middenlijn van de mond niet precies tussen je onder en boven tanden, maar rust de bovenkant van je onderlip gedeeltelijk tegen je boven tanden aan.
Dit is maar goed ook want anders zou je makkelijker morsen als je een slok drinken neemt.
Neus leren tekenen stap voor stap
Nu komt het leuke gedeelte, we gaan in 5 stappen een mond tekenen. Nogmaals als je meer stappen nodig hebt, voeg ze zelf toe.
Het is namelijk belangrijk dat jij je eigen stappenplan ontwikkeld. Want als je dit doet zul je zien dat je niet meer hoeft na te denken over hoe je iets op papier zet.
Natuurlijk is het niet zo dat je na dit stappenplan geweldig goede neuzen tekent. Maar het is belangrijk dat jij een denkwijze of proces hebt wat je gedachteloos kunt herhalen.
En als je niet meer over het stappenplan hoeft na te denken kun je gedachteloos heel veel oefenen. Waardoor jouw monden tekening voor tekening steeds beter worden.
Persoonlijk heb ik ook nog een hoop monden te tekenen omdat die van mij ook een stuk beter kunnen worden. Maar we zijn allemaal leerlingen en daardoor wilde ik toch mijn 3 stappenplan
Stap 1 | Verhoudingen
Bij stap 1 beginnen we zoals gewoonlijk met de grove verhoudingen van de mond. Waarschijnlijk heb je deze al in je portret getekend en weet je dat deze vorm een bol vorm is.
De schedel is namelijk geen plat vlak dus houdt hier rekening mee als je de vormen in een ander perspectief wilt tekenen.
Je kunt gerust een rechte middenlijn voor de mond tekenen, waarbij je de mondhoeken als uiterste aanhoudt. Dit is een goede hulplijn welke je kunt gebruiken wanneer de mond in een ander perspectief te zien is.
Stap 2 | Vormen voor constructie bepalen
In stap 2 bepalen we de volume van de lippen, zoals je hierboven hebt kunnen lezen bestaan de lippen uit 5 bol vormen. Je bepaalt zelf de grote van deze vormen aan de hand van het voorbeeld wat je wilt natekenen. neem hier gerust de tijd voor want je tekent zo dadelijk gewoon over en om de vormen heen.
Stap 3 | Middenlijn en schaduw
Ik vind het makkelijk om eerst de schaduw tussen de lippen weer te geven, hierbij accentueer ik ook de V-lijn. Ik kies hiervoor omdat je met minimale lijnen en tonale weergave al een redelijke vorm van de lippen kunt weergeven.
En soms bij simpele schetsen is het accentueren van de V-vorm en het aanzetten van de mondhoeken al genoeg om de mond te tekenen.
Stap 4 | M lijn en onderlip
Wanneer je ervoor kiest om toch verder te tekenen is het mogelijk om de M-vorm van de bovenlip te accentueren. Doe het zelfde met de onderlip en zet alsvolgt de mondhoeken op papier.
Stap 5 | Details en contour lijnen
Als laatste stap kun je details en licht en schaduw aangeven, alhoewel dit in stap 5 misschien een slecht voorbeeld is. Omdat ik dit niet gedaan heb, wat je wel ziet is dat ik de vorm heb licht heb aangegeven met contourlijnen.
Verdere stappen
Je kun de mond nog verder kleur geven, echter heb ik dit voor dit voorbeeld niet gedaan om het gefocust te houden op de constructie en tekenen van de neus.
En blijf vooral oefenen, maak jouw stappenplan eigen en teken daarna ontelbaar veel neuzen en portretten. Door veel te blijven oefenen wordt je steeds beter en als je ergens tegen aan loopt blijf dan jezelf vragen stellen.
En als je verder wilt lezen kijk dan op deze website of als je een goed boek zoekt raad ik :
Daarnaast veel succes en natuurlijk heel veel plezier!
goede instructie, echter haal je in dit stuk mond en neus door elkaar. Ik zou het nog een keer nalezen.
Ondanks dat ga ik ermee aan de slag!
gr. Wanda
kan je anders iets van kleding tekenen leren
Bedankt voor de tip, ik zet hem op me lijst.
heel leuk