Realistische Neus tekenen in 3 stappen | Hobbytekenen.nl

De neus hangt voor ons gezicht en zit eigenlijk altijd in de weg, onze ogen kiezen er ook voor om je neus uit het gezichtsveld te filteren. De neus is ook heel praktisch het stelt ons instaat om veel verschillende dingen te ruiken. En het houdt mijn bril op me hoofd.

Neuzen zijn er in vele soorten en maten en kunnen net zoals de rest van het gezicht lastig zijn om te tekenen. Dit komt name omdat de neus veel verschillende vormen heeft. 

Wat leuk is aan neuzen tekenen is dat als je dit een paar keer gedaan hebt, dat je er anders naar gaat kijken.

Ik ga je proberen uit te leggen hoe ik in drie stappen een neus teken.

Misschien denk je dat dit te weinig stappen zijn, maar ik laat je zien dat het gaat om de totale stappenplan. Jij kunt altijd voor jezelf nog extra stappen toevoegen. 

Constructie van de Neus

Ik geloof dat neuzen lastig zijn om te tekenen, omdat het een aparte vorm is op het gezicht.

Omdat je bij de neus gedeeltelijk tegen de onderkant aankijkt, kan het soms lastig zijn om de neus goed te vertalen naar simpele basisvormen. 

De neus bestaat eigenlijk uit 3 basisvormen; de basis, de bal en de 2 vleugel vormen. 

neus tekenen 2 | Basisvormen
neus tekenen | Basisvormen

Probeer als je deze vormen tekent niet te symmetrisch en met een lijn dikte te tekenen omdat dit de vorm te vlak op papier zet. We proberen natuurlijk een realistische organische weergave van de neus te tekenen. 

Deze basisvormen gebruiken we in combinatie met de vlakken van het hoofd, we gebruiken in onderstaand voorbeeld de vlakken zoals ze zijn weergegeven zoals in het boek: Drawing the head and hands van Andrew Loomis

Het is nogmaals belangrijk dat je de vlakken van het hoofd goed leert kennen. Want wanneer jij je hiervan bewust bent houdt je de ruimtelijke vormen in gedachten. 

Ik betrap mij er zelf ook op dat ik te snel terugval naar de tweedimensionale vorm terwijl ik een realistische driedimensionale neus wil tekenen. 

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien zijn staat links de vlakken van het hoofd afgebeeld en recht een kleine weergave over hoe de neus hier overheen valt. 

neus constructie 1 | Vlakken
neus constructie  | Vlakken

Een fout die ik veel maakte in het begin is om de neusgaten als zwarte gaten te tekenen. Probeer dit te voorkomen, omdat het je neus vlak maakt en een neusgat heeft ook een toongradatie.

Dus als je zomenteen in stap drie de neus lijnen over de vorm tekent. Probeer dan de vorm te benadrukken en niet de schaduw die binnen het neusgat valt. 

Neus tekenen stap voor stap

Nu komt het leuke gedeelte, we gaan in drie stappen een neus tekenen. Nogmaals als je meer stappen nodig hebt, voeg ze zelf toe. 

Het is namelijk belangrijk dat jij je eigen stappenplan ontwikkeld. Want als je dit doet zul je zien dat je niet meer hoeft na te denken over hoe moet ik een neus tekenen. 

Natuurlijk is het niet zo dat je na dit stappenplan geweldig goede neuzen tekent. Maar het is belangrijk dat jij een denkwijze of proces hebt wat je gedachtenloos kunt herhalen. 

En als je niet meer over het stappenplan hoeft na te denken kun je gedachtenloos heel veel oefenen. Waardoor jouw neuzen tekening voor tekening steeds beter worden.

Persoonlijk heb ik ook nog een hoop neuzen te tekenen omdat die van mij ook een stuk beter kunnen worden. Maar we zijn allemaal leerlingen en daardoor wilde ik toch mijn 3 stappenplan delen. 

Stap 1 | Vlakken van de neus

neus tekenen stap 1 - vlakken
neus tekenen stap 1 – vlakken

Je zult wellicht denken komt die weer met zijn vlakken aan zetten. Maar dit deel blijft toch een fundamenteel onderwerp binnen portret tekenen. 

Door de anatomie van het hoofd te versimpelen kun je gemakkelijk het hoofd op papier zetten. Hierdoor kun je met proporties spelen en ervoor zorgen dat het onderwerp begrijpbaar wordt. 

De hoek van het onderste vlak van de neus wordt eigenlijk bepaald door de basis. Sommige mensen hebben een wipneus of een haakneus. 

Dit wordt bepaald door het karakter van het gezicht, het kan ermee te maken hebben of iemand een rond gezicht heeft of meer een rechthoekig gezicht.

Probeer dus eerst de grove structuur van de neus die je wilt tekenen te begrijpen.

Stap 2 | Vormen van de neus

neus tekenen stap 2 - vormen
neus tekenen stap 2 – vormen

Nadat je de vlakken en de grote proporties goed op papier hebt, kunnen we ons druk maken over de simpelere vormen.

Namelijk de bal en vleugels van de neus, ik volg stap 1 en 2 meestal in mijn hoofd en begin gelijk met het schetsen van stap 3.

Dus als het helpt kun je de bal en vleugels van de neus licht schetsen met een HB potlood.

Stap 3 | Neus tekenen

Als laatste stap kunnen we “om” en “over” de vormen heen tekenen. We proberen het karakter van de neus te tekenen en proberen hierbij de tekening simpel te houden. Door de neus met minimale lijnen te tekenen probeer je alleen de essentie op papier te zetten. Zoals de oude meesters dit ook deden. 

Ik heb in dit voorbeeld geen schaduw toegevoegd omdat ik dacht dat dit zou afleiden van het stappenplan. 

Maar als we dan bovenstaande stappen volgen kunnen we de volgende neus krijgen. 

Er zit geen snelheids limiet aan het tekenen van deze stappen, neem er de tijd voor en analyseer de vormen. Wees niet bang om jezelf te corrigeren en leer van je fouten.

Verdere stappen

Je kun de neus nog verder kleur of schaduw geven, echter heb ik dit voor dit voorbeeld niet gedaan om het gefocust te houden op de constructie en tekenen van de neus.

En blijf vooral oefenen, maak jouw stappenplan eigen en teken daarna ontelbaar veel neuzen en portretten. Door veel te blijven oefenen wordt je steeds beter en als je ergens tegen aan loopt blijf dan jezelf vragen stellen.

En als je verder wilt lezen kijk dan op deze website of als je een goed boek zoekt raad ik :

Daarnaast veel succes en natuurlijk heel veel plezier!

Leave a Comment