Olifanten zijn pachtige beesten welke tot ieders verbeelding spreken. Er zijn drie soorten olifanten waarvan er twee in afrika leven – namelijk de bos olifant en savanne olifant – en 1 soort welke in Azië leeft.
Eigenlijk gaat het ook niet zo goed met de olifant omdat deze steeds minder ruimte heeft om te leven. Daarom is het nog belangrijker om hem aandacht te geven.
Voor veel culturen is het dier het ultieme symbool voor sterkte en macht. De olifant is dan ook het symbool voor de koning van Denemarken en Thailand.
Maar genoeg informatie over deze mooie dieren, we gaan ze tekenen. Want dat is namelijk nog veel leuker.
In dit voorbeeld heb ik de afrikaanse savanne olifant genomen omdat ik dit een prachtig dier vind welke hoog op zijn poten staan en grote oren heeft.
Alle soorten hebben dezelfde bouw en anatomie en als door een anatomie studie te maken kunnen we bestuderen hoe we het dier moeten tekenen.
Olifant Anatomie
Alle olifant hebben dezelfde spiergroepen en door een anatomie studie te maken, krijg ik meestal een goed idee over hoe ik een olifant kan versimpelen naar de meest essentiële basis vormen.
Door de botstructuur en de spiermassa te bestuderen zie je dat het olifant een solide dier is met compacte vormen bij elkaar.
De exacte anatomie hoef je dus niet te kennen, het gaat er meer om dat je uiteindelijk een idee krijgt over hoe je het dier op papier kunt zetten.
Je ziet in de afbeelding het skelet met daaronder alle belangrijke spiergroepen.
In de studie die onder het skelet weergegeven is heb ik geprobeerd om schaduwwerking te creëren. Zo wordt namelijk de olifant meer vertaald in grote vormen en vlakken, doordat je meer diepte kunt zien.
Het hoeft geen perfecte anatomie tekening te zijn maar als de grove lijnen en proporties maar kloppen.
Want daarna kunnen we makkelijker een realistische olifant op papier zetten.
Olifant tekenen | Stap-voor-stap
Wanneer je een grof idee hebt over de anatomie, ben je klaar om te beginnen met het tekenen van de olifant. Het is belangrijk dat je de essentie op papier kunt zetten.
Als je de olifant tekent begin altijd eerst met de grote vormen en werk langzaam naar de details toe. Zoals hieronder in de stappen is weergegeven.
Wanneer je tekenaars uit het hoofd ziet tekenen, betekent het dat zij meerdere stappen in hun hoofd kunnen overslaan.
Ik heb deze afbeeldingen gemaakt in photoshop voor de duidelijkheid op deze website.
Ik raad je aan om met een HB-potlood te beginnen en hierbij kun je jouw schetsboek of een gewoon stuk papier gebruiken. Als volgt kan je bijvoorbeeld vanaf Stap 3 overstappen op een 2B of zelfs 4B potlood.
Als je echt net begint en je wilt een goed teken set hebben raad ik het volgende aan:
– Grafiet potloden; Deze set van fabel castell is zeer goed, in deze etui zitten meerder zachtheden of hardheden. Het is goed om voor jezelf de verschillende hardheden uit te testen.
– Kleurpotloden; beginner/ gevorderde; Bruynzeel kleurpotloden zijn zeer goed voor de beginnende tekenaar.
– Kleurpotloden professioneel: Polychromes zijn de beste kleurpotloden die ik heb en heb kunnen vinden. Het lood bestaat uit olie basis wat prachtige volle kleuren afgeeft.
– Schetboek: Dit Canson boek heb ik altijd op tafel liggen. Het A3 formaat wat groot genoeg is voor gewoon eindeloos schetsen, ook is het papier niet helemaal wit wat ik wel prettig vind.
Wanneer je niet tevreden bent over een lijn, gum hem gerust uit. We zijn allemaal leerlingen en schaam je niet om jezelf te corrigeren als je de lijn niet mooi vind.
Wanneer je niet tevreden bent over een lijn, gum hem gerust uit. We zijn allemaal leerlingen en schaam je niet om jezelf te corrigeren als je de lijn niet mooi vind.
Stap 1 | Vloeiende lijnen en grote vormen
Eigenlijk zijn alle stappen op deze website bijna hetzelfde, het is belangrijk dat je van groot naar klein werkt.
Dus je probeert altijd eerst de essentie of de karakter van het dier op papier te zetten doormiddel van vloeiende en organische lijnen te tekenen.
Daarna concentreer ik me altijd in secties op het hoofd, de nek, schouders, buik en poten. De volgorde hiervan maakt eigenlijk weinig uit en ik begin bij het hoofd en doe de poten als laatste.
Jij kunt ook bijvoorbeeld van het hoofd naar achteren werken, hierbij kun je de poten halverwege al doen.
Doe wat werkt voor jou.
Stap 2 | Constructie van grote vormen
Deze stap is voor het grotendeels denkbeeldig, ik probeer mijzelf de grote vormen in te beelden. Meestal probeer ik mijn tekening simpel te houden en wil ik deze grote vormen niet in mijn tekening hebben.
Als je het indenken lastig vind dan zou ik zeker de essentiële vormen in je tekening zetten.
De meest hulpvolle vorm voor mijzelf vind ik de sleutelsteen vorm bij de schouders.Je hebt dan een goede basis om de poten neer te zetten.
Stap 3 | Hoofd en nek
Wanneer je de essentie op papier hebt, kunnen we stap voor stap over de grote vormen heen tekenen.
Ik deel mijn onderwerp altijd in secties op, bij dieren is dit namelijk hoofd, nek, schouders, buik en poten.
Ik begin bij de ogen en de neus, dit zijn voor mij belangrijke kenmerken omdat deze de proportie van het hoofd bepalen. Als deze kloppen dan schets ik de oren en de rest van het hoofd op papier.
Het is belangrijk dat je tussen en om de grote vormen heen tekent. je wekt alleen de suggestie met minimale lijnen. Zoals je boven kunt zien probeer ik alleen de suggestie van vacht te tekenen.
Wat bij het olifant opvalt zijn de grote slagtanden en zijn grote slurg. Je kunt zien in de anatomie studie dat de slurf een grote spier is.
Je kunt de slurf dus gebruiken om een soort dynamiek in je tekening te brengen. Gebruik de vloeiende vorm in je voordeel en probeer leven te geven aan je tekening.
De slagtanden is een andere uitdaging omdat het heel makkelijk is deze niet consistent te tekenen. Er zit een lichte kromming in welke van groot naar klein loopt.
Dit is een vloeiende vorm en enige afwijking in bijvoorbeeld dikte kan de olifant raar doen overkomen.
We werken ons daarna een weg verder naar beneden en proberen ook de anatomie van het beest te volgen. Een olifant heeft weinig dus ik hoef daarom bijna geen vacht te tekenen. Daarom gebruik ik strakke lijnen.
Stap 4 | Schouders en Lijf
Probeer nog steeds in grote vormen te denken en laat je niet afleiden door de details. Je zult merken dat hoe simpeler de tekening hoe prettiger het is om naar te kijken.
Olifanten zijn dieren welke heel massief overkomen, en probeer dit ook te vertalen in je tekening.
Als ik de lijnen van de schouder en het lijf zet probeer ik over de denkbeeldige vormen en lijnen van stap 1 en 2 te tekenen.
Dus probeer grote vloeiende lijnen te maken, over de schouder spieren golvend naar de heup.
Stap 5 | Poten
De poten kunnen wat complex zijn omdat de triceps en biceps complex kunnen overkomen. Probeer goed de anatomie voor te stellen en dit te versimpelen naar de structuur die je ziet.
Als je bovengenoemde stappen hebt gevolgd dan zul je zien dat het langzaam op een olifant begint te lijken.
Wanneer je niet tevreden bent met de tekening, gum gerust het mislukte gedeelte uit en ga dan een paar stappen terug.
De tekening is namelijk de fundatie waarop je de details en toonwaardes/ kleur verder opbouwt.
Nu is de tekening eigenlijk klaar, voor wie wilt heb ik nog twee vervolgstappen die verder in gaan op de details en het toevoegen op kleur.
Stap 6 | Details
Gum de HB potlood lijnen uit wanneer je deze niet in je details wilt hebben. Je kunt daarna verder met de 2B potlood of als je het donkerder wilt hebben de 4B potlood gebruiken om details te arceren.
De huid van de olifant is dik en heeft een grove structuur. Observeer goed je eigen referentie en probeer met de regels van het licht de huid goed weer te geven.
Stap 7 | Kleur
Mocht je het nog willen kun je ook nog schaduw en toon aangeven in je tekening. Hooglichten kun je eventueel later erin gummen.
Ik heb in het laatste voorbeeld de olifant nog wat kleur gegeven. Dit heb ik eigenlijk alleen gedaan omdat ik het leuk vond om te doen. En met kleur wordt alles net even wat vrolijker.
Als je het olifant realistisch wilt laten overkomen moet je erop letten het olifant niet 1 kleur heeft. Er zit altijd lichte toon variatie in of de kleur saturatie is net even anders.
Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, staat er nu een olifant op je tekening. Wellicht ben je er nog niet tevreden over, maar dit gaat goed komen als je blijft oefenen.
Tekenen is een vaardigheid die tijd kost, hetzelfde als elk ander vak. Onthoudt dat tekenen maar een hobby is en probeer er vooral veel plezier aan te beleven.
Verdere stappen
Gefeliciteerd als je bovenstaande stappen hebt gevolgd kun je nu honden tekenen. Blijf vooral oefenen want zo wordt je vanzelf beter.
Mocht je het nog lastig vinden om het stappenplan te volgen, kijk dan even onder het kopje basisbeginselen. Hierin leg ik uit wat je moet weten om een goede tekenaar of schilder te worden.
Om de dieren anatomie goed te bestuderen raad ik het boek ‘Animal Anatomy for Artists‘ Dit boek heb ik namelijk ook gebruikt voor bovenstaand voorbeeld. En naast honden staan er nog veel meer dieren in.
Veel succes en nog belangrijker veel plezier.
Ik vind het echt een goede website en mijn resultaat was misschien niet zoals het voorbeeld maar het was wel beter dan verwacht
I think it’s a really good website and my result may not have been like the example but it was better then expected