Realistisch Paard Leren Tekenen | Hobbytekenen.nl

Al vanaf de eerste grot tekeningen zijn wij mensen gefascineerd door paarden. Het zijn gracieuze beesten wat bij iedereen toch wel wat losmaakt. Er zijn vele verschillende soorten paarden. Ik ga jouw echter leren om elk paarden soort te kunnen tekenen.

Ik zeg niet dat het makkelijk zal zijn, wellicht zal jouw eerste tekening er niet helemaal goed uitzien. Maar dit geeft niets omdat mijn eerste paard ook niet mooi was, en ik beloof je dat ik nog steeds geen professionele paarden tekenaar ben.

Het belangrijkste is dat je weet waar je op moet letten en dat altijd blijft oefenen.  Zoals altijd beginnen we met het tekenen van de grote basisvormen in combinatie met vloeiende lijnen, waarna we deze steeds meer raffineren.

Anatomie

De meeste online tutorials geven de juiste stappen weer, maar het gat tussen deze stappen is vaak te groot voor een beginner (voor mij ook trouwens). Dit komt merendeel doordat er niet verteld wordt om een anatomie studie te doen van een paard.

Een anatomie studie is heel belangrijk omdat je dan precies weet over hoe een paard is opgebouwd. Kunstenaars en tekenaars maken vaak een grove anatomie studie om te zien hoe een paard in elkaar zit.

Ik merk namelijk als ik een dier teken wat ik nog niet ken en ik begin te tekenen dat ik tegen allemaal obstakels aan loop. “Hoe loopt het dier?”, “wat zijn de bewegingsvrijheden? of “wat doen die vormen daar?” en zo zijn er nog ontelbaar veel vragen waar ik het antwoord niet op heb voordat ik begin met tekenen.

Wanneer ik het dier uitvoerig bestudeer dan krijg ik een beter beeld over hoe het paard is opgebouwd. Je gaat zien wat er onder de huid gebeurd, de spieren en botten maken het dier tot een prachtige machine.

 

Paard anatomie tekenen
Paard anatomie tekenen

Hierboven vind je mijn uitgewerkte studie voor het skelet en de spieren. Het meest opvallende vond ik dat de nek eigenlijk verborgen zit tussen een hoop spieren.

Ik dacht dat de nek aan de bovenkant zat, vergelijkbaar als met de ruggenwervel. Wat achteraf dus niet klopte.

Dit geeft namelijk ook de mooie kromming in de nek die paarden hebben. Het geeft ze een goed postuur wat elegantie en kracht uitstraalt.

Zoals ik al eerder zij ben ik geen paarden expert, maar ik heb wel meer respect gekregen voor de souplesse die het dier heeft. Het wordt ook met een reden een edel dier genoemd.

In de studie die onder het skelet weergegeven is heb ik geprobeerd om schaduw werking te creëren. Zo wordt namelijk het paard meer vertaald in vlakken en vormen.

De exacte anatomie hoef je echt niet te kennen, het gaat er meer om dat je uiteindelijk een idee krijgt over hoe je het paard op papier moet zetten. Je tekening krijgt uiteindelijk veel meer leven als de grove basisvormen kloppen.

Dit heeft alles te maken dat iedereen wel eens een paard heeft gezien en onderbewust weet hoe een paard eruit ziet. Wanneer jij dan een realistisch paard wilt tekenen en de proporties of anatomie niet helemaal kloppen dan zullen mensen doorhebben dat er wat mis is aan de tekening. Zelfs als ze het niet kunnen thuis brengen.

Het hoeft daarom geen perfecte tekening te zijn maar de grove lijnen schetsen of proporties kan al een hoop helpen.

Paard tekenen | stap voor stap

Wanneer je een grof idee hebt over de anatomie, ben je klaar om te beginnen met het tekenen van paarden. Als ik een dier wil teken, probeer ik altijd de essentie op papier te krijgen.

Je werkt van groot naar steeds kleiner, het is een proces of stappenplan wat constant terug komt. Wanneer je tekenaars uit het hoofd ziet tekenen betekend het dat zij meerdere stappen in hun hoofd kunnen overslaan.

Ik heb deze afbeeldingen gemaakt in photoshop voor de duidelijkheid op deze website. Ik raad je aan om met een HB-potlood te beginnen en in je schetsboek of een stuk papier en bijvoorbeeld vanaf Stap 4 overstappen op een 2B of 4B potlood.

Als je echt net begint en je wilt een goed teken set hebben raad ik het volgende aan:

Grafiet potloden; Deze set van fabel castell is zeer goed, in deze etui zitten meerder zachtheden of hardheden. Het is goed om voor jezelf de verschillende hardheden uit te testen.
Kleurpotloden; beginner/ gevorderde; Bruynzeel kleurpotloden zijn zeer goed voor de beginnende tekenaar.
Kleurpotloden professioneel: Polychromes zijn de beste kleurpotloden die ik heb en heb kunnen vinden. Het lood bestaat uit olie basis wat prachtige volle kleuren afgeeft.
Schetboek: Dit Canson boek heb ik altijd op tafel liggen. Het A3 formaat wat groot genoeg is voor gewoon eindeloos schetsen, ook is het papier niet helemaal wit wat ik wel prettig vind.

Wanneer je niet tevreden bent over een lijn, gum hem gerust uit. We zijn allemaal leerlingen en schaam je niet om jezelf te corrigeren als het je niet zint.

Stap 1 | Vloeiende lijnen en grote vormen

Paard tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen
Paard tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen

Begin met grote vormen en vloeiende lijnen om de essentie op papier te krijgen. Ik begin meestal bij het hoofd en zet een centerlijn over het hoofd. Als volgt zet ik een cirkel om de grote van het lijf te schatten, wanneer dit klopt zet ik een paar constructielijnen om de vorm van de nek neer te zetten.

Naarmate je meer teken ervaring krijgt gaan deze stappen automatisch, ik denk altijd van kop naar kont. Denk in vormen als hoofd, nek, schouder, buik en poten.

Stap 2 | Meer constructie lijnen voor kop en poten

Paard tekenen | constructie lijnen kop en poten
Paard tekenen | constructie lijnen kop en poten

De volgende stap is om meer duidelijkheid te krijgen in de vormen. We geven het hoofd meer duidelijkheid en tekenen een hoeksteen vorm waar de nek en lijf bijeenkomen. Deze vorm kan in de constructie gebruikt worden om de benen aan te geven.

Op de gewrichtspunten van de benen teken ik rondjes en probeer de richting aan te duiden met constructie lijnen. Ook heb ik alvast een stuk van de staart en manen in getekend.

Stap 3 | Kleinere basisvormen en ellipsen

Paard tekenen | Kleinere basisvormen en ellipsen
Paard tekenen | Kleinere basisvormen en ellipsen

Langzaam maar zeker zien we al dat het paard te voorschijn komt, bijvoorbeeld bij de benen zie je dat ik kegelvormen en cilinders heb toegepast. Als je het nu moeilijk vind om diepgang in deze 2D vormen te zien kun je ellips vormen over de vorm tekenen.

Ik heb dit ook gedaan als voorbeeld en je kunt zien dat het paard meer vorm heeft. Dit kan je wellicht helpen als je de verschillende vlakken wilt arceren.

Wanneer je ellipsen tekent doe dit dan met een scherp HB potlood, wanneer je er dan met een 2B potlood overheen gaat zie je de lijnen bijna niet meer.

Stap 4 | Arceren

Paard tekenen | arceren
Paard tekenen | arceren

Wanneer je geen kleurpotloden tot je beschikking hebt kun je door de arceer techniek de vlakken binnen de vorm aangeven. Als je arceert probeer de vorm dan te volgen, ook is het mogelijk schaduwen aan te geven. Voor schaduwen arceer je hem bijvoorbeeld vanuit een andere richting, bijvoorbeeld zoals op de buik is gedaan.

Ik hanteer altijd als vuistregel: “Meer toon is meer lijn”. Houd dus ook de toonwaarde in de gaten die je wilt hebben als je arceert en plan dus ook je tekening.

Stap 5

Paard tekenen | Kleur en schaduw
Paard tekenen | Kleur en schaduw

Voor alleen het tekenen van het paard had je kunnen stoppen bij Stap 4, echter toen ik het paard aan het tekenen had ik er zoveel plezier in dat ik deze ook heb ingekleurd en schaduw aan heb toegevoegd.

Ik begin meestal met een midden toon, als volgt kleur ik de donkere vakken in en voeg ik hooglichten toe.

Gefeliciteerd als je bovenstaande stappen hebt gevolgd kun je nu paarden tekenen. Dit is waarschijnlijk pas het begin en je zult nog vele paarden tekenen, want je wordt alleen beter als je veel blijft tekenen.

En ik vertrouw erop dat jouw paarden veel beter worden dan in dit voorbeeld.

Verder stappen

Mocht je het nog lastig vinden om de het stappenplan te volgen, kijk dan even onder het kopje basisbeginselen. Hierin leg ik uit wat je moet weten om een goede tekenaar of schilder te worden.

Om de paarden anatomie goed te bestuderen raad ik het boek ‘Animal Anatomy for Artists aan van Eliot Goldfinger‘ Dit boek heb ik namelijk ook gebruikt voor bovenstaand voorbeeld. En naast paarden anatomie staan er nog veel meer dieren in.

Veel succes en nog belangrijker veel plezier.

31 thoughts on “Realistisch Paard Leren Tekenen | Hobbytekenen.nl”

 1. Hey

  Ik ben nu een kind redelijk jong nog.
  Kan nog goed tekenen ( vind im zelf).
  Ik vond deze dus nog moeilijk.
  Kan je nog een makkelijkere versie ervan maken?!

  Groetjes Een-Jong-Meisje-

  Reply
  • Hi,

   Bedankt voor je reactie.

   Kun je wellicht uitleggen wat je lastig vond? Dan weet ik waar ik op moet letten, omdat het lastig is om een tutorial te maken die voor iedereen even veel waarde biedt.

   Wellicht biedt het volgende boek uitkomst? Ik leer paarden tekenen

   In ieder geval heel veel succes met tekenen.

   Gr. P

   Reply
  • Hi julia,

   Kun je aangeven wat je lastig vind? Dan kan ik eventueel nog wat toevoegen aan het artikel.

   Ik moet ook zeggen dat dieren tekenen veel oefenen en studie vereist. En als je net begint is dit lastiger al dat je al een paar jaar tekent.

   Als je net begint met tekenen kijk dan even bij dit artikel. Hierin leg ik uit waarbij je rekening moet houden en de mindset welke je verder kan helpen.

   Veel tekenplezier toegewenst.

   Gr. P

   Reply
  • Hi Anna,

   Tekenen kan lastig zijn inderdaad, maar door te blijven oefenen wordt je steeds beter. En uiteindelijk geloof ik dat jouw tekeningen beter dan de voorbeelden worden die ik heb gebruikt.

   Veel succes en natuurlijk veel plezier!

   Mvg. P

   Reply
  • Sorry, dat was mijn jongere broer die dat heeft geschreven. Ik vond de tekening erg mooi en de stappen zijn goed uitgelegd, mijn tekening is uiteindelijk ook mooi geworden. Dus bedankt voor uw hulp en dit zal ik ook zeker een keertje met mijn kinderen doen als ze oud genoeg zijn.

   Groetjes: 143643!

   Reply
 2. Het paard is super mooi geworden en mijn lievelings vak is tekenen jammer genoeg zit ik in groep 7 dus ja dan doe je het niet meer echt zoo jammer soms mogen we tekenen maar in mijn vrije tijd teken ik wel het vaaks

  Groetjes, Elise

  Reply
 3. Wow! Echt een handig stappenplan, ik heb nog nooit een paard zo mooi getekend via zo’n stappenplan! Ik heb aan mijn tekening ook mijn eigen stijl toegevoegd, zodat het niet echt een kopie was.

  Reply
 4. Ik vind het een lastige methode, ik heb het geprobeerd maar ik gebruik toch een andere methode.
  Groetjes Noëmy

  Reply

Leave a Comment