Alles in de echte wereld bevind zich in perspectief, soms kan dit verwarrend overkomen. Maar wanneer je bewust ben van perspectief kun je hier je tekening op aanpassen. Bij beginnende tekenaars zijn perspectief fouten beter zichtbaarder dan bij gevorderde tekenaars.
Maar als je de basisperspectief regels snapt en dit verwerkt in je tekeningen zal jouw kunst er veel realistischer uitzien. Want tekenen is natuurlijk niets meer dan de 3D werkelijkheid vertalen naar een 2D vlak.
Perspectief is een van de basisbeginselen welke je tekening diepte en realisme kunnen geven. Jou ogen zien een bepaald voorwerp in een 3D ruimte, de positie waarin jij je bevindt bepaalt hoe jij het voorwerp waarneemt.
Bijvoorbeeld de horizon wordt altijd bepaald door de hoogte waarop jij staat. Het voorwerp kan zich bijvoorbeeld boven of onder de horizon bevinden. Zo kijk jij dus op het voorwerp of je kijkt er tegen op.
Een kubus heeft drie assen, een X-, Y- en Z- as. Als we in perspectief op deze assen parallelle lijnen plaatsen zullen deze in het oneindige weg lopen. In het verdwijnpunt kruisen zij elkaar.
Het verdwijnpunt is dus de plek waar deze evenwijdige lijnen zich kruisen op de horizon. Onthoudt dat er om je heen oneindig veel verdwijnpunten zijn, maar laat je hierdoor niet misleiden.
In onderstaande plaatjes worden voor het gemak alleen kubussen en rechthoeken gebruikt. Maar perspectief is natuurlijk ook van toepassing op meer organische vormen.
Voor het gemak gebruiken we in onderstaande voorbeelden een punt perspectief en twee punt perspectief.
Voorbeelden van lineair perspectief
Waar men bij perspectief tekenen op moet letten is de horizon en de verdwijnpunt(en).
Diepte met een verdwijnpunt
In het plaatje beneden zie je een voorbeeld van 1 punt perspectief. Dit wil dus betekenen dat het perspectief in het plaatje 1 verdwijnpunt heeft. De zichtlijnen zijn in het rood aangegeven. Zoals hier boven aangegeven kijk je tegen de horizon aan en bij de bovenste kubussen kijk je dus tegen de onderkant aan en bij de onderste kubussen kijk je er recht tegen.

Diepte met twee verdwijnpunten
In tegenstelling tot de afbeelding hierboven zie je dat onderstaand 2 verdwijnpunten heeft. Voor dit voorbeeld kijk je schuin tegen de zijkant aan.
Kikvorsperspectief
Als je aan de voet van een flatgebouw staat en je kijkt omhoog dan zie je de flat vanuit kikvorsperspectief.

Vogelperspectief
Als je op het dak van een huis staat en je ziet in de tuin van dat huis een hond lopen, dan zie je die hond vanuit vogelperspectief.

Atmosferische perspectief
Bovenstaand ging meer over lijn perspectief en hoe vormen zich in de ruimte gedragen. Binnen de schilderkunst heb je ook nog atmosferisch perspectief.
Atmosferische perspectief wordt meestal toegepast bij landschaptekeningen. Deze techniek bestaat uit het imiteren van de filterende werking van de atmosfeer, die toeneemt met de afstand.
Bij atmosferische perspectief wordt het contrast op de voorgrond versterkt en op de achtergrond verzwakt.

Soorten van contrasten waarvan je gebruik kunt maken :
1: Warm-koudcontrast.
Warmere kleuren worden op de voorgrond geplaatst en koelere kleuren verder op
de achtergrond.
2: Scherptecontrast.
Hoe verder een voorwerp op de achtergrond hoe minder details. (de bergen in de achtergrond)
3: Kleurcontrast.
Kleur verandert als de afstand toeneemt.
Voorwerpen worden waziger en donkerder.
4: Tooncontrast.
Voorwerpen op de achtergrond zijn waziger en hebben minder variatie in tonen.
5: Structuurcontrast.
Als je gras van dichtbij bekijkt kun je afzonderlijke sprietjes onderscheiden maar
gras in de verte is alleen nog maar een groen vlak.
Heb een plaat mdf van 55cm hoog en 80cm breed
wil er in het midden een rechthoek op tekenen van 35cm hoog en 60cm breed
er zou een effect moet inzitten alsof er 3mm uitgefreesd is.
zoals een keukenkast deur met een rand van 15mm
Moeilijk uit te leggen zonder foto
Moest je kunnen helpen graag
Ludo