04 – Tekenen: Starten, doorgaan en volhouden

In een eerdere blogpost heb ik al verteld hoe je jouw teken hobby een goede start kan geven. Eigenlijk kwam dat neer dat je het gewoon moet proberen! 

De intrinsieke motivatie om te tekenen is vaak in het begin groot. Daarna kan het al snel afvlakken en voor je het weet heb je jouw schetsboek al een paar dagen niet meer aangeraakt. 

Daarom ga ik je een paar tips geven die mij geholpen hebben. 

Doorgaan met tekenen?

Er zijn ontelbaar veel hobby’s te bedenken en tekenen is er voor mij daar een van. Ik blijk tekenen ontzettend leuk te vinden (anders vul je er geen website mee). 

Maar dat hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Wellicht heb je een paar oefeningen of tekeningen gemaakt en blijkt het niets voor jou te zijn. 

Mijn advies: “Accepteer dit en ga iets doen waar je wel gelukkig van wordt!”

Als je het nog niet zeker weet kan jij jezelf de volgende vragen stellen:

Heb ik tekenen voldoende geprobeerd?

  • Als tekenen niet uitkomt omdat je een drukke dag hebt gehad en je perse wilde tekenen. Probeer het op een ander moment en kijk dan hoe het gaat, het moet wel leuk blijven. 
  • Zoek een stijl die bij je past, je hoeft niet perse de werkelijkheid na te tekenen. Een beetje doodlen op papier kan net zo veel ontspanning geven.
  • Tekenen kan je in verschillende mediums (bijvoorbeeld potlood, pastel, krijt etc), kijk eerst of er iets tussen zit wat interessant lijkt. 

Weet je niet waar je moet beginnen?

  • ik heb in een ver verleden al getekend, dus ik wist redelijk hoe ik het weer op moest op pakken. Als je nooit eerder getekend hebt kan je een drempel ervaren. Als je iemand kent die wel is tekent, probeer hier dan mee op te trekken of schrijf je in voor een lokale beginnerscursus. Dan trek je op met mensen die evenveel ervaring hebben als jij.

Twijfel je? 

  • Spar is met je (creatieve) gelijkgestemden, wellicht is tekenen niets. Maar een andere creatieve hobby wel?  Andere creatieve hobby’s kunnen zijn; dansen, muziek maken, schrijven, fotografie of beeldhouwen
  • Als tekenen niet uit komt kun je ook een pauze nemen. Ook nu komt tekenen mij soms niet uit en laat ik het een paar maanden liggen. Vaak komt daarna vanzelf weer de motivatie.

Volhouden 

Tekenen zelf is niet moeilijk maar het blijven doen is wel lastig. Als je eenmaal begonnen bent is de motivatie groot om door te gaan, maar er kan niets zo frustrerend zijn als leren tekenen. 

De motivatie verdwijnt, je tekent minder en voor je het weet heb je al weken niets meer aan je nieuwe hobby gedaan. 

Ik ga je een paar tips geven die mij hebben geholpen om het tekenen vol te houden. Je moet tekenen onderdeel maken van routine, ideaal is het als je intrensieke motivatie ontwikkelt om te tekenen. 

Het is ontzettend lastig om gewoontes te veranderen, denk aan alle goede voornemens die het niet halen in het nieuwe jaar. 

Begin daarom klein en breid het steeds verder uit, nogmaals tekenen is een hobby en vergeet geen andere leuke dingen te doen. Dus blijf nog steeds naar buiten gaan, maar neem gerust je schetsboek mee!

    1. Vast tijdstip en locatie: Als je begint is het belangrijk vertrouwd te raken met regelmatig tekenen. Voor mij werkte het goed om elke dag na het eten een x periode in mijn schetsboek te tekenen. Dit was dan vaak aan de eettafel.
    2. Houd het klein: Als je een vast tijdstip hebt gevonden, zet jezelf niet gelijk een uur vast aan tafel. Begin met 5 tot 10 minuten of neem je zelf voor om 1 of 2 tekeningen te maken van je favoriete onderwerp.
    3. Houd je tekenmaterialen beschikbaar: Leg je materialen in de buurt, stop ze niet te ver weg. Houdt de drempel om te tekenen zo laag mogelijk. Na een lange dag heb je waarschijnlijk geen zin, mij hielp het dan als de tekenspullen op de hoek van de eettafel lagen. Als ik deze zag liggen nam ik mezelf voor om toch 5 minuten te tekenen, dit werd soms toch een uur. Je hoeft niet gelijk een heel atelier in te richten, een potlood en een schetsboek is voldoende. 
    4. Bedenk wat je gaat tekenen: Na een lange dag werken zat ik in de avond eindelijk met mijn schetsboek en toen had ik soms een black-out en dacht: “wat ik ga ik tekenen?” Dus bedenk voor jezelf overdag al wat leuke opdrachten. Teken je huisdier of maak een studie van een mooi landschap. Onderweg naar je werk/ school maak dan een mooie foto van een leuke bloem, landschap of ander onderwerp dat je aanspreekt. Dit kun je ook gebruiken als inspiratie voor je tekeningen, het is prima om een foto als referentie te gebruiken. En als je hiervoor een apart schetsboek hebt creëer je gelijk een mooi journal.
    5. Terugblikken: Als je regelmatig tekent ga je ontzettend veel stappen maken, het is dan ook leuk om je tekeningen te bewaren. Vergeet ook niet de datum op je tekening te zetten, ik vermeld ook vaak de referentie van het onderwerp op de tekening. Zo kan je terugblikken op de mooie dingen die je gemaakt hebt. Waarschijnlijk teken je in een schetsboek en zitten je tekeningen hierin opgeborgen, als je op losse vellen tekent koop dan een losse map. 
    6. Zet een doel: Iedereen wil groeien in zijn kunsten! Iedereen heeft ook zijn voorkeuren in tekenonderwerpen, je zult jezelf willen verbeteren. Stel een doel zoals: “een mooie tekening van mijn huisdier” en kijk wat je hiervoor nodig hebt. Maak voor jezelf een plan en als je deze volgt, merk je dat je hier ook motivatie van krijgt. Je basisvaardigheden zullen groeien en je eindigt met een mooie tekening. Doelloos tekenen is voor mij ook lastig, voor mij is geen doel hebben uiteindelijk uitstellen en voor ik het weet ligt mijn schetsboek stof te vangen. Zo is ook deze website ontstaan, omdat ik telkens iets interessant vond en dat dan ging uitwerken. 
    7. wees lief voor jezelf:  wees niet te streng voor jezelf, tekenen kan ontzettend frustrerend zijn en kijk vooral wat je wel bereikt en al gemaakt hebt. Als je heel moe bent, ga slapen of relaxen. Als je met tegenzin achter je schetsboek gaat zitten, zal het er niet leuker op worden. 

Routine opbouwen kost tijd maar het moet vooral leuk en belonend zijn, houd vol en het zal steeds makkelijker gaan. 

Actie: 

Laat in de reacties weten wat voor jou gewerkt heeft?

Leave a Comment