Realistisch Varken Leren Tekenen | Hobbytekenen.nl

Varken tekenen | intro
Varken tekenen | intro

Je hebt het varken vast wel is gezien in de kinderboerderij, wanneer het dier blij is knort deze vrolijk of ligt hij lekker te zonnen in een modderbad.

Naast dat varkens leuk zijn om te zien, zijn het ook hele slimme dieren. En ook ontzettend leuk om te tekenen.

In deze blog vind je daarom ook een stappenplan zodat jij ook stap-voor-stap een varken kan leren tekenen. 

Veel varken soorten hebben dezelfde bouw en anatomie en als we een anatomie studie maken kunnen we bestuderen hoe we het dier moeten tekenen. 

Varken Anatomie

Alle varkens hebben dezelfde spiergroepen en door een anatomie studie te maken, krijg ik meestal een goed idee over hoe ik een varken kan versimpelen naar de meest essentiële basis vormen. 

Door de botstructuur en de spiermassa te bestuderen zie je dat het varken een solide dier is met compacte vormen bij elkaar.

De exacte anatomie hoef je dus nogmaals niet te kennen, het gaat er meer om dat je uiteindelijk een idee krijgt over hoe je het dier op papier kunt zetten. 

Je ziet in de afbeelding het skelet met daaronder alle belangrijke spiergroepen.

In de studie die onder het skelet weergegeven is heb ik geprobeerd om schaduwwerking te creëren. Zo wordt namelijk de varken meer vertaald in grote vormen en vlakken.

Het hoeft geen perfecte anatomie tekening te zijn maar als de grove lijnen en proporties maar kloppen. We proberen alleen maar ons idee van de realiteit op papier neer te zetten. 

Anatomie_Varken
Anatomie_Varken

Varken tekenen | Stap-voor-stap

Wanneer je een grof idee hebt over de anatomie, ben je klaar om te beginnen met het tekenen van de varken. Het is belangrijk dat je de essentie op papier kunt zetten. 

Als je het varken tekent begin altijd eerst met de grote vormen en werk langzaam naar de details toe. Zoals hieronder in de stappen is weergegeven. 

Wanneer je tekenaars uit het hoofd ziet tekenen, betekent het dat zij meerdere stappen in hun hoofd kunnen overslaan.

Ik heb deze afbeeldingen gemaakt in photoshop voor de duidelijkheid voor de website. 

Ik raad je aan om met een HB-potlood te beginnen en in je schetsboek of op een stuk papier en bijvoorbeeld vanaf Stap 3 overstappen op een 2B of zelfs 4B potlood.

Als je echt net begint en je wilt een goed teken set hebben raad ik het volgende aan:

Grafiet potloden; Deze set van fabel castell is zeer goed, in deze etui zitten meerder zachtheden of hardheden. Het is goed om voor jezelf de verschillende hardheden uit te testen.
Kleurpotloden; beginner/ gevorderde; Bruynzeel kleurpotloden zijn zeer goed voor de beginnende tekenaar.
Kleurpotloden professioneel: Polychromes zijn de beste kleurpotloden die ik heb en heb kunnen vinden. Het lood bestaat uit olie basis wat prachtige volle kleuren afgeeft.
Schetboek: Dit Canson boek heb ik altijd op tafel liggen. Het A3 formaat wat groot genoeg is voor gewoon eindeloos schetsen, ook is het papier niet helemaal wit wat ik wel prettig vind.

Wanneer je niet tevreden bent over een lijn, gum hem gerust uit. We zijn allemaal leerlingen en schaam je niet om jezelf te corrigeren als je de lijn niet mooi vind.

Stap 1 | Vloeiende lijnen en grote vormen

Varken tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen
Varken tekenen | vloeiende lijnen en grote vormen

Eigenlijk zijn alle stappen op deze website bijna hetzelfde, het is belangrijk dat je van groot naar klein werkt. 

Dus je probeert altijd eerst de essentie of de karakter van het dier op papier te zetten. Daarna concentreer ik me altijd in stappen op het hoofd, de nek, schouders, buik en poten. 

Stap 2 | Constructie van grote vormen

Varken tekenen | Constructie basisvormen
Varken tekenen | Constructie basisvormen

Deze stap is voor het grotendeels denkbeeldig, ik probeer mijzelf de grote vormen in te beelden. Meestal probeer ik mijn tekening simpel te houden en wil ik deze grote vormen niet in mijn tekening hebben. 

Als je het indenken lastig vind dan zou ik zeker de essentiële vormen in je tekening zetten. 

De meest hulpvolle vorm voor mijzelf vind ik de sleutelsteen vorm bij de schouders.Je hebt dan een goede basis om de poten neer te zetten.

Stap 3 | Hoofd en nek

Varken tekenen | Hoofd en nek
Varken tekenen | Hoofd en nek

Wanneer je de essentie op papier hebt, kunnen we stap voor stap over de grote vormen heen tekenen. 

Ik deel mijn onderwerp altijd in secties op, bij dieren is dit namelijk hoofd, nek, schouders, buik en poten. 

Ik begin bij de ogen en de neus, dit zijn voor mij belangrijke kenmerken omdat deze de proportie van het hoofd bepalen. Als deze kloppen dan schets ik de oren en de rest van het hoofd op papier. 

Het is belangrijk dat je tussen en om de grote vormen heen tekent. je wekt alleen de suggestie met minimale lijnen. Zoals je boven kunt zien probeer ik alleen de suggestie van vacht te tekenen.

Wat bij het varken opvalt zijn de grote hoektanden die in de bek zitten. Dat kun je namelijk zien als ik de kop op papier zet probeer ik licht te vorm te arceren.

We werken ons daarna een weg verder naar beneden en proberen ook de anatomie van het beest te volgen. Een varken heeft weinig dus ik hoef daarom bijna geen vacht te tekenen. Daarom gebruik ik strakke lijnen.   

Stap 4 | Schouders en Lijf

Varken tekenen | Schouders en Buik
Varken tekenen | Schouders en Buik

Probeer nog steeds in grote vormen te denken en laat je niet afleiden door de details. Je zult merken dat hoe simpeler de tekening hoe prettiger het is om naar te kijken. 

Varkens zijn dieren waarbij de spieren dicht op elkaar zitten. Maar desondanks kunnen ze met hun korte pootjes toch aardige sprintjes trekken. Pr

Als ik de lijnen van de schouder en het lijf zet probeer ik over de denkbeeldige vormen en lijnen van stap 1 en 2 te tekenen. 

Dus probeer grote vloeiende lijnen te maken, over de schouder spieren golvend naar de heup.

Stap 5 | Poten

Varken tekenen | Poten
Varken tekenen | Poten

De poten kunnen wat complex zijn omdat de triceps en biceps complex kunnen overkomen. Probeer goed de anatomie voor te stellen en dit te versimpelen naar de structuur die je ziet.

Als je bovengenoemde stappen hebt gevolgd dan zul je zien dat het langzaam op een varken begint te lijken.

Wanneer je niet tevreden bent met de tekening, gum gerust het mislukte gedeelte uit en ga dan een paar stappen terug.

De tekening is namelijk de fundatie waarop je de details en toonwaardes/ kleur verder opbouwt.

Nu is de tekening eigenlijk klaar, voor wie wilt heb ik nog twee vervolgstappen die verder in gaan op de details en het toevoegen op kleur.

Stap 6 | Details en toonwaarde

Varken Tekenen | Toon en details
Varken Tekenen | Toon en details

Mocht je het nog willen kun je ook nog schaduw en toon aangeven in je tekening. Hooglichten kun je eventueel later erin gummen.

Gum de HB potlood lijnen uit wanneer je deze niet in je details wilt hebben. Je kunt daarna verder met de 2B potlood of als je het donkerder wilt hebben de 4B potlood gebruiken om details te arceren. 

Stap 7 | Kleur 

[Voor gekleurde afbeelding zie eerste pagina bovenaan deze blogpost.]

Ik heb in het laatste voorbeeld de varken nog wat kleur gegeven. Dit heb ik eigenlijk alleen gedaan omdat ik het leuk vond om te doen. En met kleur wordt alles net even wat vrolijker.

Als je het varken realistisch wilt laten overkomen moet je erop letten het varken niet een kleur heeft. Er zit altijd lichte toon variatie in of de kleur saturatie is net even anders.

Als je bovenstaande stappen gevolgd hebt, staat er nu een varken op je tekening. Wellicht ben je er nog niet tevreden over, maar dit gaat goed komen als je blijft oefenen.

Tekenen is een vaardigheid die tijd kost, hetzelfde als elk ander vak. Onthoudt dat tekenen maar een hobby is en probeer er vooral veel plezier aan te beleven.

Als je nog meer katten wilt tekenen kun je nog meer foto’s van je kat maken of je zoekt plaatjes online op. De stappen zijn precies zoals hierboven aangegeven, blijf dit herhalen en voor je het weet mag jij jezelf een kunstenaar noemen.

Verdere stappen

Gefeliciteerd als je bovenstaande stappen hebt gevolgd kun je nu honden tekenen. Blijf vooral oefenen want zo wordt je vanzelf beter.

Mocht je het nog lastig vinden om het stappenplan te volgen, kijk dan even onder het kopje basisbeginselen. Hierin leg ik uit wat je moet weten om een goede tekenaar of schilder te worden.

Om de dieren anatomie goed te bestuderen raad ik het boek ‘Animal Anatomy for Artists‘ Dit boek heb ik namelijk ook gebruikt voor bovenstaand voorbeeld. En naast honden staan er nog veel meer dieren in.

Veel succes en nog belangrijker veel Plezier!!

Leave a Comment