Een schetsboek is persoonlijk en het beste schetsboek is er 1 die je gebruikt. Dat is het korte antwoord, maar ik probeer je in deze blogpost uit te leggen waar je op kunt letten.
Onderaan de post deel ik wat mijn favoriete schetsboeken zijn. Deze blogpost gaat over schetsboeken die je kant en klaar kan kopen.
Als je wat verder bent in de hobby kun je er ook voor kiezen om zelf schetsboeken te maken, het voordeel hiervan is dat je elk papiertype kunt kiezen. Je maakt dan een schetsboek helemaal naar je zin. Maar hier schrijf ik in de toekomst wellicht nog iets over.
Schetsboeken kan je zo duur maken als je zelf wilt en soms zal je merken dat er qua prijs niet eens zoveel verschil tussen zit.
Dus hier krijg je nogmaals de tip om naar je lokale hobby winkel te gaan waar ze allemaal kunstenaarsbenodigdheden verkopen. Bepaal wat je wilt uitgeven en ga vooral wat schetsboeken proberen.
De volgende factoren moet je rekening mee houden.
Papier gewicht en textuur bepalen in grote mate wat je fijn papier vind. Het kan zijn dat je voor elk medium een andere papiersoort wilt hebben. Dit moet je gaan ontdekken.
Het papier gewicht wordt uitgedrukt in gram/m2, hoe zwaarder het papier hoe steviger het is. Voor schetsen met grafiet en fineliners is een gewicht van 90 tot 150 gr/m2 voldoende. Als je op dit papier waterverf gebruikt zul je merken dat dit papier gaat kromtrekken. Daarom gebruik je voor waterverf of mixed media 200 tot 300 gr/m2 papier.
De textuur bepaalt hoe het medium door het papier wordt opgenomen, glad papier is goed om voor details en wordt veel gebruikt voor realistische kunst met kleurpotloden bijvoorbeeld. Papier met meer textuur is prettig voor het maken van schetsen met grafiet, de textuur van het papier neemt het grafiet goed op. Ook als je houtskool of pastel gebruikt is het fijn om meer textuur te hebben.
Een schetsboek moet praktisch zijn, als je onderweg tekent moet die mee te nemen zijn en als je thuis bent moet die ook op te bergen zijn.
Daarom is het prettig dat je een schetsboek formaat uitzoekt wat bij je teken gedrag past. Als je veel onderweg bent is een klein schetsboek zoals een A5 formaat prettig. A4 is geschikt voor zowel thuis als onderweg en als je een schetsboek niet te veel hoeft te verplaatsen kun je voor het grotere A3 formaat gaan.
Je tekeningen beschermen doe je door een stevige kaft uit te zoeken, hierdoor kan je makkelijk het schetsboek opbergen in je tas. Als je een zachtere kaft neemt dan is het schetsboek wel iets flexibeler wat ook zijn voordelen kan hebben.
Mijn voorkeur heeft het als een schetsboek een ringband heeft, deze kun je helemaal plat leggen. Wat helaas bij gebonden schetsboeken moeilijker gaat, gebonden schetsboeken met een harde kaft kun je veiliger je tekeningen in bewaren.
Er zijn een tal van papiersoorten beschikbaar, let hierbij op wat je nodig hebt. Aquarel papier, schetspapier of mixed media papier is allemaal ontzettend verschillend.
Papier is persoonlijk, wat ik fijn vind tekenen kan jij helemaal niets vinden. Dus kijk naar wat heb ik nodig en wat staat je portemonnee toe. Als het bij het artikel staat dat iets zuurvrij is dan voorkomt dit dat het papier geel wordt.
Conclusie
Een schetsboek is persoonlijk, de grootte, het papier, de textuur en het manier van binden is allemaal belangrijk. Het kan een hele ontdekkingstocht zijn om tot de het juiste schetsboek te komen, dus ga vooral op pad en zoek iets waar je blij van wordt.
Mijn favoriete schetsboeken zijn;
Voor schetsen en fineliner – Canson Croquis XL A4
Voor fineliner gecombineerd met (lichte) aquarel – Canson Schetsblok XL Aquarelle,
Note: als je echt een aquarel wilt maken is het verstandig het losse papier vast te plakken op een plank of andere ondergrond. Dit voorkomt het ernstig kromtrekken van het papier, je moet dan wel daarna de tekening los inbinden of in een aparte map opbergen.